Kako pomoći psima i mačkama u novogodišnjoj noći?

31.12.2023. - Magazin

Kraj godine i predstojeći praznici su uvijek stresan period kako za kućne ljubimce, tako i za njihove vlasnike.san za kućne ljubimce.

Responsive image

Vlasnici pasa koji ne reaguju na petarde i vatromet su zaista pravi srećnici. Međutim nisu svi te sreće. Za većinu vlasnika i njihove ljubimce, kraj godine i početak naredne godine, zbog praznika, predstavlja pravu noću moru.

Poznato je da kućni ljubimci ne reaguju pozitivno na glasne zvukove. Psi imaju nevjerovatan sluh, i sve doživljava intezivnije u odnosu na ljude, pa vlasnicima nije prijatno da ih posmatraju tako izbezumljene.

Uprkos apelima mnogih udruženja i samih građana, trend bacanja petardi ne jenjava.

Postoji nekoliko načina na koje možete da pomognete svom psu ili mački tokom sezone petardi.

Duža dnevna šetnja

U vrijeme praznika, zbog petardi i vatrometa, preporučuje se da pse šetate malo duže tokom dana, ako je to moguće, a uveče ga možete izvesti na kratko. Petarde i vatrometi su uglavnom rezervisani za noćne sate.

Važno je da psi imaju povodac kada izlaze u šetnju, naročito noću, jer se dešava da u strahu, kada čuje petarde, bježe. Ne bi trebalo da se oslanjate na to da je vaš ljubimac dresiran.

Bezbjedno mjesto

Mjesto gdje pas ili mačka mogu da se sklone često bude neki komad namještaja ispod ili iza koga mogu da se sakriju. Možete im donijeti omiljene igračke kako bi im skrenuli pažnju.

Mačke se obično kriju ispod kreveta ili stola.

Generalno, kućni ljubimci biraju mjesta gdje se buka manje čuje, pa tako mogu da se sakriju u kupatilo, neki ćošak ili ormar.

Obratite pažnju na prozore

Zatvorite prozore i uključite televizor, kao bi se ljubimac eventualno fokusirao na neki drugi zvuk. To može da smanji stres i strah vašim krznenim prijateljima.

Ponašanje vlasnika

Obratite pažnju i na svoje panašanje. Ako pas laje kada čuje petarde i vatromet, nemojte ga grditi, ni kažnjavati, boji se i to će samo pogoršati i tako lošu situaciju. Budite uz svog ljubimca kako bi se osećao bezbedno. Igrajte se sa njim da bi manje obraćao pažnju na ono što se napolju dešava.

Posebno bi trebalo obratiti pažnju na starije pse, jer se usljed buke i svjetlosnih efekata, rad srca ubrzava, što za njih može da bude i kobno, naročito ako se u neposrednoj blizini bacaju petarde.

Psi i mačke koji žive na ulici su posebno ugroženi, pa ukoliko ste u prilici pomozite i njima, bar dok ne prođe bacanje petardi.

Izvor: Bl portal