Ako ste gurman, ovi evropski gradovi su raj za vas

28.12.2023. - Magazin

Velika je šteta ukoliko posjetite neki grad, a ne probate specijalitete tog grada ili države. Evropa je bogata gradovima koji nude obilje zanimljivog sadržaja ali i hrane, pa ako ste gurman, onda su sljedeći gradovi prvi na listi vašh posejta u narednom periodu.

putovanje

1. Lion, Francuska

Gastronomska prijestolnica Francuske je odlično mjesto za isprobavanje jedinstvene hrane. Uživajte u klasičnim francuskim jelima kao što su Rosette de Lion i Tablier de sapeur i velikom izboru kraft piva.

2. Lisabon, Portugalija

Dom jednog od najvećih evropskih tržišta hrane, glavni grad Portugalije postao je odlično mjesto za gurmane. Ova najzapadnija evropska prijestolnica je odlično mjesto gdje možete probati dobro vino ali i uličnu hranu.

3. Barselona, Španija

Španska hrana dočarava slike paelje, ćurosa i raznih drugih jela, pretežno od morskih plodova. Barselona svemu daje katalonski osjećaj koji će oduševiti svakog ljubitelja hrane.

4. Bolonja, Italija

Istina je da je italijanska kuhinja jedna od najukusnijih na svijetu i da u svakom gradu možete pronaći ono nešto specifično. Ni Bolonja se ne razlikuje mnogo. Vrijedna je pomena jer je u ovom gradu nastao parmezan kao i balzamiko sirće, lazanje i naravno bolonjeze sos.

5. Kopenhagen, Danska

Za razliku od većeg dijela Severne Evrope, u Danskoj je kafa neverovatna lijepa kao i peciva. Pored toga, lokalni kuvari vole da se igraju sa nordijskim sastojcima i tradicionalnim danskim jelima kao što su tartleti (mješavina piletine i povrća), riblje ćufte i danski hot-dogovi.

Izvor: Telegraf.rs / Autor: B.P.