Kako efikasno očistiti podove prekrivene pločicama

21.05.2024. - Magazin

Podovi prekriveni pločicama mogu se lako održavati zahvaljujući njihovoj izdržljivoj površini, ali ponekad zahtijevaju detaljnije čišćenje.

U takvim trenucima možete koristiti alkohol umjesto sapuna za suđe ili uobičajenog sredstva za čišćenje podova.

Alkohol je odlična zamjena za kojom možete posegnuti kada primijetite da vam pločice postaju dodatno prljave. Možda podovi u vašem kupatilu počinju pokazivati ​​znakove plijesni ili su vam pločice na ulazu ulijepljene od prljavih cipela. Bez obzira na problem, alkohol vam može pomoći.

To je zato što se alkoholom postiže isto što bi dobili i korištenjem izbjeljivača, ali je mnogo sigurniji za vaše podove. Izbjeljivač je jedna od onih hemikalija koje biste trebali izbjegavati koristiti na podovima od pločica jer može nagristi površinu i promijeniti boju fuga. Previše je abrazivan i može uzrokovati više štete nego koristi.

Da biste napravili alkoholno sredstvo za čišćenje podova, trebaće vam nekoliko sastojaka. U kanti pomiješajte toplu vodu sa 1/4 šolje alkohola, 1/2 šolje sirćeta i malo sapuna za suđe. Izmiješajte sastojke i uz pomoć krpe nanesite na pločice.

Alkohol je efikasno sredstvo za čišćenje podova iz nekoliko razloga. Prvo, ubija većinu bakterija, virusa i gljivica, tako da je odličan dezinficijens za upotrebu na prljavim podovima od pločica, piše Klix.

Drugo, alkohol prirodno razgrađuje ulje i masnoću, rastvarajući ih u manje čestice i omogućavajući sapunu da ih lakše ukloni. Zato je vrijedan dio rješenja za čišćenje podova. Budući da je snažan rastvarač, može ukloniti i teške mrlje s fuga.

Izvor: Bl portal