Dodajte dva tajna sastojka za najbolji ukus

05.11.2023. - Magazin

Proja će vam uvijek ispasti meka kao duša ako se pridržavate ovih savjeta i ubacite dva tajna sastojka.

119.jpeg

Otkrivamo vam osam savjeta za najmekšu, najvazdušastiju proju koja se ne mrvi.

1. Koristite grubo mleveno kukuruzno brašno

Osnova svake proje jeste kukuruzno brašno. Za još bolji ukus, potražite grubo mljeveno kukuruzno brašno jer ono sadrži klicu i ljusku, pa ćete dobiti ukus nalik mekanom hljebu od cijelog zrna. Ali, ukoliko pravite proju sa grublje mljevenim kukuruznim brašnom, trebalo bi uvijek da je stavljate u frižider i zamrzivač.

2. Koristite bijelo kukuruzno brašno

Iako mnogi biraju žuto kukuruzno brašno, to je ipak greška koja može uticati na ukus. Bijelo kukuruzno brašno pravi se od istih dijelova biljke kao i žuto, ali ima finiji i suptilniji ukus.

3. Dodajte cijela zrna kukuruza

Poboljšajte ukus i teksturu proje tako što ćete dodati cijela zrna kukuruza. Za početak možete dodati pola šolje kukuruza.

4. Obavezno dodajte pšenično brašno

Važno je da pored kukuruznog uvijek koristite i pšenično brašno u preporučenim količinama. Pšenično brašno je vrlo važno vezivo, a ukoliko ga ne dodajete ili koristite male količine rizikujete da vam se proja mrvi i bude suvlja.

5. Dodajte pavlaku

Sljedeći put kad budete pravili proju obavezno dodajte i pavlaku. Pavlaka sadrži mliječne kiseline koje omekšavaju proju. Tekstura će biti mnogo bolja i mekša jer pavlaka omogućava “povezivanje” svih sastojaka. Da biste ublažili kiselkast ukus, možete dodati i malo vanile u prahu.

6. Ubacite malo majoneza za mekšu teksturu

Dodavanje ulja ili druge masti ključno je kako se proja ne bi mrvila. Mast zadržava vlažnost u proji čineći je mekom. Možete staviti komadić putera na vrh proje kad je izvadite iz rerne. Drugi trik sastojak, pored pavlake, jeste majonez. Majonez je kombinacija ulja, žumanjca i šećera koja će omekšati proju i omogućiti joj da ostane meka duže vrijeme.

7. Ostavite proju da odstoji prije pečenja

Prije nego što ispečete proju, obavezno je ostavite da odstoji bar 10 minuta. Za to vrijeme će se gluten u brašnu “opustiti”, što će učiniti proju još mekšom. Još jedan koristan savjet jeste da pomiješate kukuruzno brašno i jogurt (ili pavlaku) nekoliko sati prije spremanja, kako bi zrna omekšala.

8. Ne sijecite proju dok je vruća

Posljednji, ali veoma važan korak jeste rezanje proje. Koliko god bili gladni, izbjegnite rezanje čim izvadite proju iz rerne. Ostavite da odstoji bar 15 minuta jer u proji još uvijek ima pare od toplote. Ukoliko je odmah isječete, ona će nestati, a proja biti suva. Ovo je posebno važno za središnji dio koji se posljednji ispeče.

(Stvar ukusa)

Izvor: Mondo