Hoće li električni automobili uskoro biti jeftiniji od klasičnih?

19.03.2024. - Magazin

Еlektrični automobili su budućnost, ili nam se tako stalno govori. No, kao i kod većine sjajnih i novih stvari, postoji jedna ili dvije kvake koje se kriju ispod pompe.

Novi izvještaj analitičke kompanije Gartner tvrdi da će već 2027. proizvodnja vozila na baterije koštati proizvođače automobila manje od onih staromodnih na gorivo, piše specijalizovani portal Arenaev.

Međutim, sasvim je druga priča da li će se to odraziti na cijenu u izložbenom salonu.

Baterije, najskuplja komponenta, sve su pristupačnije. Ali još je uticajnije nešto što se zove gigakasting. Proizvođači automobila izrađuju sve veće komade karoserije automobila od jednog komada metala, umjesto mukotrpnog zavarivanja i lijepljenja hrpe dijelova. Tesla je bio rodonačelnik ove tehnike, štedeći im hrpe vremena i novca u procesu.

Analitičari sada sugerišu da bi se u sljedećih nekoliko godina cijena izgradnje električnog automobila mogla izjednačiti, pa čak i pasti niže od njegove kopije na gorivo.

U manje ohrabrujućim trendovima ta sjajna električna vozila, sa svojim složenim dizajnom i integriranom baterijskom tehnologijom, mogla bi da vas rasplaču u servisu. Izvještaj predviđa da će, ako upadnete u ozbiljnu nesreću, popravak vašeg ЕV-a koštati 30% više od popravka usporedivog automobila na gorivo.

I dok cijena ulaska na tržište električnih vozila potencijalno postaje sve atraktivnija, konkurencija postaje posve opaka. Еtablirani proizvođači automobila konačno ozbiljno shvataju električnu tehnologiju. U isto vrijeme, ambiciozni kineski brendovi poput “BYD-a i MG-a pojačavaju se s modelima s agresivnim cijenama. Čini se da će preživjeti samo najjači.

ЕV startap scena nekada je bila puna obećanja o letećim automobilima i samovozećim čudima ali… Kopmanije poput Lucida i Nia suočavaju se s ogromnim problemima, Rivian sa svojim najnovijim R2 i iznenađenjem R3 očajnički pokušava doći do daha. Drugi su na aparatima za održavanje života, očajnički tražeći kapital. Gartner predviđa da neki od ovih blještavih ЕV nada jednostavno neće preživjeti godine koje slijede.

Еlektrični automobili postaju sve moderniji, ali to dugoročno možda neće biti lakše za vaš novčanik. Povrh toga, trka za osvajanje kupaca postaje besplatna za sve, a cilj se ne nazire. Je li ovo čista, pristupačna budućnost automobilizma koja nam je obećana? Svima će nam trebati puno strpljenja jer odgovori neće stići tako brzo.

Izvor: ATV