BiH kaznila gigante Volvo i Renault

24.03.2024. - Magazin

Globalni divovi Volvo i Renault moraće Bosni i Hercegovini platiti kaznu od 50.000 KM. Ovu kaznu odredio im je Konkurencijski savjet Bosne i Hercegovine. 

Naime, dva globalna giganta udružila su snage kako bi stvorili novu kompaniju za razvoj potpuno nove generacije električnih lakih komercijalnih vozila (LKV). Kako je ranije rečeno, prvo vozilo iz ovog saveza krenuće u proizvodnju 2026. 

Kompanije su morale zatražiti dozvolu od regulatornih tijela u svim državama gdje misle proizvoditi ili prodavati ova vozila, pa tako i do Bosne i Hercegovine.

Konkurencijski savjet BiH donio je odluku kojom je dozvolilo ovu koncentraciju na tržištu. No, ujedno je zaključilo da prijava nije podnesena na vrijeme.

Zbog nepodnošenja prijave u zakonom propisanom roku, podnositeljima prijave je izrečena jedinstvena novčana kazna u iznosu od 50.000 KM.

Inače, ova laka teretna vozila biće izgrađena na novoj modularnoj platformi. Vozila će integrisati neviđene mogućnosti za praćenje aktivnosti isporuke i poslovne performanse korisnika.

Cilj je da se smanje ukupni troškovi vlasništva za čak 30 posto, prenosi Biznis info.

Izvor: Biznisinfo.ba / Foto: Pixabay