U Neumu ulovljen jedan od najopasnijih morskih pasa na svijetu (Foto)

01.05.2024. - Magazin

Lokalni ribar danas je u Neumu ulovio Modrulja, morskog psa koji je još poznat pod nazivima modri kučak, pas modrac, pas modrak, pas modrulj ili zupka.

Radi se o bebi modrulja koji je težak oko 12 kilograma.

Ovakvi ulovi u Neumu nisu česti, ali ne bi trebali ni biti jer ih je dozvoljeno uloviti samo ukoliko spadaju pod tzv. slučajne ulove te ih se ne smije planski ili organizovano loviti.

Modrulj nije rijetkost u Jadranskom moru, ali oni su morski psi koji žive u dubinama i rijetko se približavaju obali. Ukoliko se približavaju obali, to će uglavnom biti u zimskim mjesecima. 

Smatra se jednim od najopasnijih na svijetu i najopasnijim morskim psom Jadrana jer ga poput velike bijele psine privlači krv pa zabunom, vrebajući plijen poput riba, ali i galebova koji plivaju na površini mora može napasti čovjeka.

Osim što ih smatraju najopasnijim (uz velikog bijelog) mnogi ih smatraju najljepšim morskim psima na svijetu. 

Snažan i brz morski pas

Riječ je o snažnoj životinji prepoznatljivoj po tijelu koje ima oblik torpeda koje mu omogućuje kretanje morskim dubinama brzinom od 35 do 90 km/h što ih čini jednim od najbržih morskih pasa na svijetu. Na tijelu se ističu dugačke i šiljate peraje, njuška i velike oči. 

Zubi modrulja su trouglasti i nazubljeni s oštrim ivicama. Omogućuje im to hvatanje skliskih riba i glavonožaca. Zubi im cijeli život rastu odnosno kako jedni otpadnu drugi im narastu. 

Ugrožena vrsta

Ova vrsta morskog psa ime je dobila po modroj boji tijela. Prosječno narastu između tri i po i četiri metra, a teški su do 150 kilograma.

Uz njih se veže još jedno ‘naj’. Modrulj je morski pas koji vrlo rado viđen gost kao ulov na parangalima i ribarskim mrežama te ih se zbog pretjeranog izlova smatra i jednom od najugroženijih vrsta morskih pasa u svijetu, pa tako i u Jadranskom moru. 

Izvor/Foto: hercegovina.info