Leaf dolazi u formi krosovera

04.12.2023. - Magazin

​Nasljednik Nissana, Leaf, stiže krajem sljedeće godine, a proizvodiće se u istoj fabrici u Velikoj Britaniji koja će se baviti i proizvodnjom električnog Qashqaija i budućeg električnog Jukea.

automobil

Razvoj treće generacije Leafa je uveliko u toku, a u pitanju je model koji će pretrpiti značajne promjene u poređenju sa aktuelnim automobilom. Tačnije, nasljednik Leafa će biti u formi električnog krosovera, ali će imati niži i uglađeniji profil u poređenju sa Qashqaijem i Jukeom.

Novi Leaf će inspiraciju za dizajn dobiti u modelu Ariya, kao i iz Chill-Out koncepta iz 2021.

Novi model će imati mnogo privlačniji izgled, pri čemu su Nissanovi dizajneri odlučni da se izbjegnu replikovanja “nezgrapnih proporcija” prve i druge generacije Leafa. Ovaj cilj će biti olakšan činjenicom da će automobil dobiti istu CMF-EV platformu kao Ariya i Renault Megane E-Tech.

Novi Leaf će koristiti najsavremenije baterije koje će proizvoditi kompanija Envision, u objektu koji se gradi u blizini Nissanove fabrike u Sanderlendu u Velikoj Britaniji. Ove napredne baterije nude 30 odsto povećanja gustine energije u poređenju sa baterijama aktuelnog modela, što će značajno povećati njegov domet vožnje.

Izvor: Nezavisne / Foto: Twitter/Screenshot