Zašto je masna hrana kobna za pankreas

06.01.2024. - Magazin

Nakon proslave Nove godine stiže i Božić, a tradicija nalaže da su trpeze pune ića i pića. Kako je prethodio četrdesetodnevni post, prelazak sa posnog na masni režim može biti problematičan, te se savjetuje postepena i umjerena ishrana, kod svih, a posebno onih koji se vraćaju na “regularni način ishrane”.

Responsive image

Stručnjaci apeluju da nikako ne treba preterivati sa hranom, naročito masnom i začinjenom, kao i sa alkoholom jer sve to može izazvati niz zdravstvenih tegoba. Nadimanje, vraćanje hrane, gorušica, upala pankreasa, samo su neki od problema koje možete pokrenuti ako ste nesmotreni i pretjerate u jelu i piću.

U razgovoru za Telegraf prof.dr Dejan Radenković, jedan od najvećih stručnjaka za hirurgiju pankreasa, profesor na Medicinskom fakultetu i hirurg na Prvoj hirurškoj klinici, objašnjava da u hrani treba imati mjeru i biti obazriv, te podsjeća kakve sve probleme možete imati ukoliko pretjerate tokom gozbe.

“Kada su praznici trpeze su prepune, pa se malo više i pojede. S druge strane prije Božića imali smo post, tako da se naš sistem za varenje hrane dugo nije susretao sa masnim obrocima. Konzumiranje masnog može da bude ozbiljan razlog za nastanak akutnog pankreatitisa. Za upalu pankreasa negdje u 50 odsto slučajeva “zaslužni su” sitni kamenčići u žučnoj kesi, a njihovo pokretanje često nastaje nakon obilnog obroka praćenog konzumiranjem alkohola”, kaže profesor Radenković.

Kada pretjeraju sa hranom mnogi to opisuju kao “stezanje kaiša” oko gornjeg dijela stomaka, kada se može javiti mučnina, povraćanje, ubrzani rad srca…

Akutni pankreatitis je naglo nastalo zapaljenje žlijezde gušterače-pankreasa, koje može da zahvati i ostale organe, te on po svom toku ima svoja dva oblika.

“Laki oblik se odlikuje samo laganom upalom same žlijezde, a teži oblik se karakteriše nekrozom (razaranjem) pankreasa i okolnih tkiva, često usljed prisustva izlučenih otrovnih materija u krvi dolazi do oštećenja drugih organa kao što su pluća, bubrezi, srce i sistem cirkulacije, jetra i digestivni sistem. Na svu sreću oko 80 odsto bolesnika dobije laku upalu pankreasa”,navodi profesor Radenković.

Što se simptoma upale pankreasa tiče pacijent osjeća jak bol u srednjem dijelu stomaka iznad pupka, koji se najčešće širi obostrano ispod rebarna luka i potom se projektuje u leđima.

“ Bol najčešće nastupa poslije obilnog masnog obroka, ponekad može da se javi i poslije “napada žuči” koji podrazumijeva da postoji kamenje u žučnoj kesici. Pored toga što masni obrok može da dovede do upale pankreasa zbog povećane količine masti u krvi, takav obrok je obično praćen većom količinom alkohola, a ovakvo pretjerivanje može da bude povod za pokretanje kamenčića iz žučne kesice u glavni žučni vod. Kad se sve ovo uzme u obzir, masni obrok može da bude “okidač” za 70 pa i vise procenata slučajeva upale pankreasa”, zaključuje profesor Radenković.

Izvor: Bl portal