Na lagerima stoje ogromne zalihe neprodatih automobila

21.02.2024. - Magazin

​Automobilska tržišta se suočavaju s povećanim izazovima zbog gomilanja zaliha novih vozila. Ovaj trend dolazi nakon perioda slabijih prodajnih rezultata i stabilizacije lanaca snabdijevanja, signalizirajući potencijalne promene u autoindustriji.

Responsive image

Akumulirane zalihe vozila postaju predmet brige za prodavce, posebno nakon što je prosječna zaliha u januaru dostigla 80 dana, što je značajno povećanje u poređenju s prethodnom godinom.

Stellantis se ističe kao proizvođač s najvećim problemima, s markama poput Chryslera i Dodgea koje zalihe drže više od 160 dana, dvostruko više od industrijskog prosjeka, navodi “Jutarnji”.

S druge strane, Ford i Chevrolet uspijevaju da zadrže visoku potražnju za određenim modelima, što pokazuje da tržište još uvijek nudi mogućnost prilagođavanja.

Povećanje zaliha je dovelo do smanjenja cijena i većih popusta, s cijenama koje padaju za jedan odsto nedjeljno, te podsticajima koji su gotovo dvostruko veći nego prethodne godine. Ovo otvara vrata kupcima koji sada mogu da iskoriste povoljnije uslove za kupovinu novih vozila.

Uprkos izazovima, postoji razlog za optimizam.

Povećanje zaliha takođe znači veći izbor za kupce, a s padom prosječnih cijena, tržište se polako prilagođava novim uslovima.

Izvor: Nezavisne