Najčešće greške zbog čega je koža masna

27.04.2024. - Magazin

Njega lica je posljednjih godina postala je sve popularnija zahvaljujući brojnim influenserima, odličnim marketinškim kampanjama i poznatim ličnostima. Malo-malo pa možemo da vidimo kako slavne dame pokreću svoje linije kozmetike.

I sve je to super dok se u tome ne pretjera ili pogrešno koristi. U moru kremica, tonera, maski i ostalih ponuda za njegu lica teško je odabrati idealnu. Obično i cijena zna da bude visoka, te je važno da je te proizvode ne trošimo uzalud. Upravo u tome griješe mnoge žene. Stručnjak dr Sofi Šoter otkriva nekoliko grešaka koje utiču na kvalitet kože lica.

“Da biste izvukli maksimum iz svojih proizvoda za njegu kože i da bi imali željene efekte, važno je da ih primijenite pravim redoslijedom”, istakla je doktorka, prenosi Dejli Star.

Jutarnja njega

Stavljanje previše proizvoda jedan na drugi može da spriječi da prodru u vašu kožu i da ne djeluju kako treba. Štaviše, važno je i da nanesete svoje proizvode u pravo doba dana, zbog čega bi vaše jutarnje i večernje rutine njege kože trebalo da budu različite. Prema dr Šoteru, trebalo bi da započnete jutro sa sredstvom za čišćenje da biste se oslobodili znoja, a zatim pilingom da biste zagladili kožu i oslobodili se mrtve kože.

Toneri i serumi za lice

“Toneri za piling su odlični za pripremu kože za hidratantne proizvode. Korišćenje dva do tri puta nedjeljno će pomoći da se ujednači tekstura kože. Često ćete prvo uočiti znake starenja oko očiju jer je koža u ovoj oblasti osjetljivija. Tako da je nakon toga hranljiva krema za oči važna za zaštitu i hidrataciju ispod očiju”, objasnila je doktorka.

Stručnjakinja za njegu lica se kune u serume, hidratantne kreme i SPF faktor Dr Šoter vjeruje da su serumi puni vitamina C ili hijaluronske kiseline najbolji izbor za sjajno i ujednačeno lice. Prije njihove upotrebe važno da je da znate koji tip kože imate.

Masna koža

“Po pravilu, oni sa masnom kožom ili kožom sklonom začepljenju treba da se opredijele za laganije hidratantne kreme na bazi vode, dok bi oni sa suvom i dehidriranom kožom trebalo da biraju gušće, intenzivnije kreme”, savjetovala je ona.

Noćna rutina

Kada započnete svoju noćnu rutinu, kremu za područje oko očiju, ali količina ‘veličine graška’ će biti sasvim dobra – nemojte da pretjerujete sa količinom. Takođe, obratite pažnju na sastojke kozmetičkih proizvoda. 

“Korišćenje previše moćnih sastojaka odjednom, na primjer, retinola i kiselina za piling, može da ošteti vašu kožnu barijeru i pogorša postojeće probleme kože, kao što su suvoća i osjetljivost”, rekla je za kraj dr Sofi.

Izvor: Mondo