Odgajite čeri paradajz na terasi, treba vam samo jedna saksija

10.05.2024. - Magazin

Mnogima je sočni paradajz prva asocijacija na toplo kasno proljeće i vrelo ljeto.

Ovo ukusno, osvježavajuće povrće omiljeni je dio svake ljetnje salate, često se kupuje, ali u posljedenje vrijeme često nije ukusa kakvog smo navikli da paradajz treba da bude.

Domaća varijanta i lično uzgajanje deluju kao primamljiva opcija, ali nema svako uslova da gaji povrće. Međutim, svako ima uslove da odgaji čeri paradajz! Ova biljka je zahvalna za gajenje u kućnim uslovima, prije svega jer mu nije potrebna bašta, već ga možete uzgojiti u saksijama na balkonu.

Sve što treba da uradite jeste da jedan čeri paradajz presiječete na pola i stavite u saksiju sa zemljom. Plod prekrijte tankim slojem zemlje, stavite na toplo, osunčano mjesto i redovno zalivajte.

Uskoro će izbiti prvi, nježni zeleni izdanci, a nakon nekoliko nedjelja, moći ćete da uživate u prvim sočnim plodovima, prenosi Leps i Srećna.

Ako volite da se bavite biljkama i odgajate ih “ispočetka”, možete kupiti sjeme čeri paradajza u poljoprivrednoj apoteci i posijati ga u male saksije. Kada porastu, najbolje rasade prebacite u pojedinačne saksije, postavite na toplo i osunčano mjesto i redovno zalivajte.

Za svaku saksiju nabavite štapić ili mini merdevine koje će služiti kao potpora za pravilan rast vašeg čeri paradajza.

Izvor: Srpska info