Masna hrana opasna za kućne ljubimce

11.01.2023. - Magazin

Praznici su sa sobom osim punih srca radosti i topline donijeli i bogate trpeze od kojih rastu zazubice.

Višak hrane nešto je manji problem kod vlasnika kućnih ljubimaca. Najdraže njuškice dobro znaju šta se sve sprema u kuhinjama pa i njihov apetit neprestano raste, baš poput našeg.

Mirisi svečanog pečenja, kolača i toplih napitaka brzo će podstaknuti sva njihova osjetila pa će ljubimci češće tražiti svoju poslasticu.

Ipak, hrana koju pripremamo tokom praznika može biti opasna za ljubimce, posebno pse, pa je nekad bolje odoljeti tom slatkom trenutku kad psiću pružite zalogaj ispod stola, kako ne bismo ugrozili njegovo zdravlje. Za pse je opasno sve što je masno. Masna hrana može uzrokovati upalu želuca i crijeva, koja može biti izrazito opasna.

Treba obratiti pažnju da pas slučajno ne bi pojeo umake, posebno umak od paradajza. Ako umak pirjate na puno luka, ni slučajno njime nemojte nahraniti psa.

Treba pripaziti i na slatko te orašaste plodove, koji su takođe opasni za ljubimce. Može se dogoditi da pas probavi masno ili slatko, ali takođe se može dogoditi da nastanu kompilacije. Ako pas pojede umjetni zaslađivač, treba se odmah javiti veterinaru jer može doći do zatajenja jetre.

Opasnost leži i u borovim iglicama

Veterinari upozoravaju i na božićne dekoracije, kablove te borove iglice, koji takođe predstavljaju opasnost za ljubimce. Tu su i alkoholna pića te topli masni napici poput vruće čokolade. Iako su tekući specijaliteti odbojni psima, moguće je da dođu u doticaj s njima i onda se takođe treba javiti veterinaru.

 

izvor:Nezavisne/FOTO:Unsplash