Ljubičaste biljke : prelijepe i rijetke, a mogu oplemeniti vaše dvorište

14.07.2022.

Ove živahne kraljevske ljubičaste boje u vašoj bašti su neke od najljepših biljaka koje će da oplemene vaš vrt i da ga učine neodovoljim, da ne možete odvojiti pogled od njega.

Lavanda, jorgovan i glicinija su ljubičasto cvijeće koje možemo očekivati da vidimo, ali postoji mnogo više nijansi koje mogu ukrasiti vrt i upotpuniti vaše ideje za baštu.

1. CERCIS CANADENSIS – Poznatije kao “Judino Drvo”

Iako se ovo klasifikuje kao drvo, idealno je za mali prostor kao što je bašta u dvorištu ili prednji vrt. Ima zapanjujuće ljubičaste listove u obliku srca, koji nažalost nestaju u jesen. Preferira sunčano mjesto na vlažnom, ali dobro dreniranom zemljištu. Zahtijeva minimalno održavanje, ali ne zaboravite da ga zalivate.

2. VERBENA BONARIENSIS – Verbena ili LJutovnica 

Ovo je fantastična višegodišnja biljka (što znači da ponovo umire tokom zime i ponovo raste sledećeg proljeća). Ima zaista vitke stabljike koje narastu do oko 1-2 m visine, sa simpatičnim ljubičastim cvijetom koji pčele vole i drugi oprašivači.

3. PENSTEMON biljka

Ova biljka ima sa ljubičaste cvjetove u obliku zvona sa bijelom unutrašnjošću. Kada su posađene u žbunovima izgledaju zapanjujuće, što odgovara prirodnijem dizajnu sadnje. Iako će ponovo umrijeti tokom zime, možete produžiti cvjetanje tako što ćete odsjeći sve uginule cvjetiće. Možda će im trebati zaštita tokom zimskih mjeseci ako je vrijeme posebno teško.

4. HILOTELEPHIUM biljka – poznatija kao “debela koka”

Ovo je listopadna otporna trajnica niskog rasta, koja formira grudve, sa sočnim ljubičasto-sivim lišćem koje ima jarko ružičaste ivice. Više voli sunce, a ako je posadite na hladnijem mjestu, ružičaste ivice će izblijediti. Cvjeta od juna do oktobra i voli zemljište koje slobodno drenira, tako da je ne ostavljajte u vodi dugo vremena.

 

izvor:magazin.novosti/FOTO:Ilustracija