Mali trikovi iskusnih domaćica koji će vam pomoći

01.01.2023. - Magazin

Novogodišnja trpeza ne može da prođe bez specijaliteta kao što je ruska, sarma, pita, pečenje… Kako se uvijek spremaju velike količine hrane ona ostane i za sutradan. Nema potrebe da je bacate, samo je podgrijte ili napravite nešto brzinski od ostataka.

 

Ono što treba da znate jeste kako pravilno da podgrijete hranu, a da ona ne izgubi ukus i nutritivna svojstva, a te savjete možete da pročitate u nastavku teksta, kao i kako da što bolje iskoristite ostatke.

Supe i čorbe
Supe i čorbe nisu komplikovane za podgrijavanje, jedino što je važno je da ih podgrijevate na nižoj temperaturi. Takođe, ako pravite supu sa rezancima, njih uvijek dodajte samo koliko vam je potrebno, pa svakim podgrijevanjem dodajte novu količinu jer ona upijaju dosta tečnosti.

Sarma i pasulj

Za sarmu i pasulj se zna, da što se češće podgrijevaju, to su ukusniji, ali je potrebno sipati malo vode svaki put jer mahunarke i pirinač nabubre i tako smanje tečnost, pa može da se desi da se hrana zalijepi.

Mesa

Što se tiče pečenja, bilo da je riječ o svinjskom ili pilećem, za njega važi pravilo da se kratko podgrije u rerni na niskoj temperaturi ili da se jede hladno. Od ostataka pileta možete da napravite supu.

Tjestenine i sosovi

Za tjestetninu i sosove važi isto pravilo kao i za sarmu i pasulj. Samo dodajte malo vode i podgrijte na niskoj temperaturi.

Krompir

Krompir se uglavnom ne podgrijeva, ali ako se desi da preostane, podgrijte ga u duploj posudi na pari, i to poklopljenog, da vrati vlagu i ostane sočan.

Pite i salate

Kremste salate koje se obično pripreme za Novu godinu se ne podgrijevaju, ali obavezno sutradan dodajte još malo dresinga. A što se tiče pita i proje njih stavite u mlaku rernu i kratko podgrijte, naravno poklopljene alu folijom. Od ruske možete da napravite slane princes krofne.

 

 

Izvor: Stvar ukusa /FOTO: