Kako pravilno čistiti ekran TV-a da se ne ošteti?

13.05.2022. - Magazin

Čišćenje starinskih televizora koji imaju glomazne katodne cijevi slično je čišćenju prozora. Moderni televizori zahtijevaju više njege.


Iako se svi moderni zasloni mogu čistiti na isti način, morat ćete biti vrlo oprezni kakvu vrstu sredstva za čišćenje TV ekrana koristite i na koji način, kaže Jessica Ek, stručnjakinja za čišćenje na Američkom institutu za čišćenje.

Napominje kako uređaj obvezno treba isključiti prije početka čišćenja, ne samo zbog sigurnosti, već ćete tako bolje vidjeti mrlje na ekranu.

Koristite krpu od mikrovlakana

“Moderni zasloni mogu biti osjetljivi na pritisak i znaju se lako izgrebati pa je moja preporuka upotreba krpice od mikrovlakana, bez obzira na to je li vaš zaslon LCD, OLED ili plazma. Ona čini pritisak na zaslon ravnomjernijim i na taj način smanjuje mogućnost nastanka ogrebotina ili oštećenja”, pojasnila je Jessica.

“Izbjegavajte papirnate ubruse, maramice i druge materijale koji mogu sadržavati vlakna koja su previše gruba za ekran. Čak i ako planirate čistiti starinski TV, krpa od mikrovlakana je i dalje najbolji izbor. Takođe, možete koristiti i elektrostatičku krpu”, dodala je.

Savjetuje da prilikom brisanja ekrana ne stvarate velik pritisak.

“Prejak pritisak zna oštetiti ekran pa biste mogli pronaći izgorjele piksele sljedeći put kada upalite LCD ili plazmu”, upozorila je.

Nikad tekućinu za čišćenje ne prskajte direktno na ekran
Prvo poprskajte krpicu finom maglicom pa tek onda krenite sa brisanjem. Osim toga, pripazite kakvu krpicu birate – neka bude nova i predviđena samo za brisanje ekrana.

Recimo, krpa za brisanje drvenog namještaja sigurno je već puna čestica masnoće od sredstava za brisanje namještaja pa bi mogla dodatno zamazati ekran. Takođe, ekran brišite vodoravnim ili okomitim potezima, nikako u krug jer tako mogu ostati mrlje, naglasila je ova stručnjakinja za čišćenje.

Nakon brisanja vlažnom krpom, po ekranu pređite i suhom. Očistite i ostale dijelove TV-a. To možete napraviti usisavačem – stavite ga na najmanju snagu i koristite nastavak koji izgleda kao četka. To će izvući prašinu iz sitnih otvora u njemu.

Kako očistiti tvrdokorne mrlje s TV ekrana?
Ukoliko na ekranu ostanu tvrdokornije mrlje, pokušajte ih ukloniti vrlo razrijeđenom mješavinom destilovane vode i blagog deterdženta za pranje suđa.

“Nikada ne biste trebali koristiti jake hemikalije poput acetona, toluena ili amonijaka. Može vam se učiniti da bi sredstvo za pranje prozora bilo dobro, no njemu je amonijak glavni sastojak koji će trajno oštetiti ekran. Iznimka su starinski televizori koji imaju staklene zaslone”, kaže Jessica Ek.

Napravite sredstvo za čišćenje ekrana sami
Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Pomiješajte destilovanu vodu s bijelim octom u omjeru 1:1, stavite u bočicu s finim raspršivačem, i to je to.

Nemojte koristiti vodu iz slavine jer sadrži minerale koji mogu izgrebati ekran, destilovana voda je puno mekša.

Izvor:24sata/ FOTO:Shutterstock