Kako da sačuvate voće i povrće od truljenja

06.10.2022. - Magazin

Jedna od najčešćih grešaka koja dovodi do kvarenja hrane je skladištenje voća i povrća preblizu.

Naime, nagomilavanje gasa etilena dovodi do njihovog kvara, a namirnice sa najvećom količinom ovog jedinjenja su jabuke, dinje, kajsije, banane, paradajz, avokado, breskve, kruške, nektarine, šljive, smokve i neko drugo voće.

Stoga smo vam pripremili nekoliko savjeta kako da sačuvate vaše svježe namirnice i da vam kvarljivo voće i povrće što duže potraje.

Citrus

Možete ih držati na sobnoj temperaturi, ali kada prođu vrhunac zrelosti, čuvanje u frižideru će im pomoći da traju duže. Isto važi i za paradajz i avokado.

Ako citrusi počnu da se kvare, možete da ih narežete i zamrznete. Zamrznuti citrusi su takođe i odlična zamjena za kockice leda za piće.

Salata

Operite i lagano osušite lisnato povrće, labavo ga umotajte u papirne ubruse i čuvajte u posudi za skladištenje hrane kako listovi ne bi istrulili i uvenuli.

Luk i krompir

Luk, krompir i ljutiku treba čuvati na hladnom i tamnom mjestu da bi ostali svježi, poput korpe u ormanu ili podrumu. Izbjegavajte skladištenje ovih proizvoda u plastičnim kesama jer to podstiče kvarenje.

Kada se lik isječe, treba ga čuvati u kesi koja može da se zatvori i, naravno, da stoji u frižideru gdje će trajati nekoliko dana. Možete ga odložiti i u posudi u zamrzivaču.

Začinsko bilje

Odličan način za čuvanje svježeg začinskog bilja je da ga isjeckate i stavite u posude koje služe za pravljenje leda, i to sa malo maslinovog ulja.

Čuvajte ih tako u zamrzivaču i, kada vam je potrebno za pripremu jela, samo ubacite gotovu kocku leda.

Krastavci

Operite krastavce čim ih donesete kući iz prodavnice. Uvjerite se da su dobro suvi jer će ih višak vode pokvariti, a zatim ih umotajte u krpu ili peškir da biste spriječili njihovo dalje kvašenje. Čuvajte ih u frižideru u vrećici za višekratnu upotrebu.

Jabuke i banane

Ako ih nećete odmah jesti, kupite banane kada su još malo zelene i čuvajte ih dalje od drugog voća u posudi za voće (one oslobađaju velike količine gasa etilena). Razmislite o tome da ih objesite negdje da vise, kao u prodavnicama.

Čuvajte jabuke u nepokrivenoj posudi za voće na radnoj površini i van direktne sunčeve svjetlosti.

 

izvor:Telegraf/FOTO:Pixabay