Kada vozače očekuju niže cijene novih i polovnih automobila?

25.01.2023. - Magazin

Sudeći prema procjenama investicione banke JP Morgan, cijene novih i polovnih automobila u toku ove godine trebalo bi da budu nešto niže. Naime, očekuje se da će globalni problemi u snabdijevanju poluprovodnicima biti manji, te da će inflacija usporiti, a to bi trebalo da utiče na povoljnije cijene vozila.

Za novi automobil biće potrebno dva do pet odsto novca manje, dok bi polovni četvorotočkaši trebalo da pojeftine za 10 do 20 odsto, prenosi “Yahoo Finance”.

JP Morgan podsjeća da su cijene u 2022. godini porasle za 6.3 odsto, što je dovelo do veće potražnje za polovnim automobilima koji su vrhunac poskupljenja doživjeli u septembru prošle godine za čak 42 odsto.

S obzirom na ove prognoze, neizvjesnost je još uvijek prisutna. Ekonomisti nisu optimistični po pitanju brzog pada inflacije, a prihodi od proizvodnje čipova tokom prošle godine porasli su samo nešto više od jednog procenta, što ukazuje na to da su potrošači oprezni ili da im je kupovna moć u padu.

Kada je idealno vrijeme za kupovinu automobila?

Postoje određeni vremenski periodi kada je dobro kupiti automobil, posebno novije proizvodnje, jer svaki popust je dobrodošao.

Prema “US News & World Reportu”, maj je idealan za kupovinu automobila, jer su zimske i proljećne sezone auto-salona prestale i nova vozila koja su ranije bila izložena dolaze u salone dilera. Tada trgovci moraju da se otarase “starog“ inventara i ponude velike popuste zainteresovanim kupcima kojima možda neće smetati prošlogodišnji model.

Kraj godine, od oktobra do decembra, takođe može biti dobro vreme za kupovinu automobila. Oktobar je vrijeme kada novi modeli vozila kreću u izložbene prostore i prodavci žele da “očiste“ postojeći inventar, dok se novembar na zapadnom tržištu, ali poslejdnjih godina i kod nas, vezuje za ponude za Crni petak, uključujući automobile. Pored toga, decembar je vrijeme kada prodavci pokušavaju da ispune ciljeve prodaje na kraju godine i možda su spremniji da ponude povoljnije uslove kako bi ispunili svoje mjerilo.

Indeks obima prodaje polovnih automobila rastao je iz mjeseca u mjesec na evropskim tržištima u decembru, osim u Italiji i Velikoj Britaniji, piše Autovista24, i dodaju da cijene polovnih automobila i dalje nadmašuju prosjek.

Registracije novih automobila u Evropi su u novembru zabilježile četvrti uzastopni mjesec rasta na godišnjem nivou. Porast od 17.4 odsto premašio je rast od 14.1 procenat zabilježen u oktobru, čak i na višoj bazi poređenja. Ove brojke potvrđuju tekući oporavak ponude novih automobila, koji je bio ograničen nedostatkom čipova, kao i dodatnim izazovima zbog rata u Ukrajini i kovida-19 u Kini.

Ipak, iz “Autoviste24” smatraju da kriza u proizvodnji poluprovodnika neće tek tako prestati tokom ove godine, te da neće doći do većih isporuka automobila u Evropi.

Izvor: Nezavisne