Izračunajte idealnu visinu štikle prema svojoj građi: Od minimalne do maksimalne

05.06.2022.

Visoke potpetice mogu da budu krive za zdravstvene probleme poput čukljeva ili bolova u leđima. Ipak, mnoge dame ih rado nose jer brojni komadi odjeće uz njih izgledaju ljepše, a mi vitko. Ne morate da se odričete obuće koje imaju visoke potpetice već možete da prilagodite visinu svojoj građi.

Idealna visina štikle
Tri načina da odaberete pravu visinu potpetice koju možete udobno da nosite tokom cijelog dana:

Visina pete za svakodnevno nošenje
Ova metoda će vam pomoći da odredite najzdraviju visinu potpetice koju ćete nositi za posao ili tokom drugih obaveza u toku dana. Potrebno je da izmjerite stopalo i da dužinu stopala podijelite sa brojem 7. Neki ljekari kažu da štikle ne bi trebalo da budu veće od 4 cm ako ih nosite svakodnevno.

Savršena visina pete
Suština ove formule je da savršene potpetice treba da budu dovoljno visoke da stvore idealan odnos dužine nogu i visine. Računate tako što visinu podjelite sa visinom nogu i oduzmete od broja 1,61, a zatim dobijeni broj pomnožite sa 10, piše Bright Side.

Maksimalna visina potpetice
Sjedite na stolicu sa ispruženom nogom. Opustite stopalo i ne upirite prste. Izmjerite rastojanje od pete do prednjeg dela stopala (do dijela koji dodiruje zemlju kada ste na štiklama). Ovo mjerenje ukazuje na prirodni nagib vašeg stopala i idealnu visinu štikle. Broj koji dobijete je vaša idealna visina cipela. Za većinu žena, maksimalna visina obuće bila bi od 7 do 9 cm.

izvor:magazin.novosti/FOTO:ženstvena