Studija pokazala kako klimatske promjene utiču na pojavu grada

23.06.2024. - Magazin

Naučne studije i kompjuterske simulacije dovode do generalnog zaključka da će se učestalost grada povećati u Australiji i Evropi, dok će se smanjiti u istočnoj Aziji i Sjevernoj Americi, pokazala je studija koju je objavio Pekinški univerzitet, Odjeljenje za atmosferske i okeanske nauke.

Globalno gledano, kako je istaknuto u ovoj studiji, jačina i veličina grada će porasti u većem dijelu svijeta, a glavni uzročnik ovih fenomena su klimatske promjene i globalno zagrijavanje.

“Kao rezultat antropogenog zagrijavanja, generalno se predviđa da će se niska vlaga i konvektivna nestabilnost povećati, što će povećati vjerovatnoću pojave grada i omogućiti stvaranje većih gradonosnih grudvi”, naglašeno je u ovoj studiji.

Dodali su i da će se povećavati i visina na kojoj se dešava proces formiranja grudvica, što će posljedično dovesti i do većih komada. Oni, pak, ističu da je za definitivne zaključke potrebno provesti još istraživanja.

“Zbog nedostatka dugoročnih zapažanja, kao i nepotpunog razumijevanja procesa i ograničenih studija modeliranja koje dozvoljavaju konvekciju, trenutni i budući efekti klimatskih promjena na oluje s gradom ostaju vrlo neizvjesni. Buduće studije bi se trebale fokusirati na detalje ovih procesa”, navedeno je u ovoj studiji.

U većini svjetskih regiona naučnici su primijetili povećanu učestalost grada, a prostor zapadnog Balkana je takođe obuhvaćen tim procesima, prenose agencije.

Izvor: Nezavisne / Foto: Srna