Apple promijenio pravila za App Store

07.04.2024. - Magazin

Apple je u petak ažurirao svoja pravila za App Store, kako bi omogućio emulatore za rijetro konzolne igre širom svijeta, sa opcijom za preuzimanje naslova.

Međutim, kompanija je upozorila da su programeri odgovorni da se pobrinu da poštuju pravila o autorskim pravima.

Korisnici Androida već mogu da pristupe gomili emulatora za pokretanje starih klasika na svojim uređajima. Apple-ovo ažuriranje će vjerovatno podstaći neke od tih programera da donesu svoje emulatore u App Store.

Kompanija je navela da ove aplikacije za emulatore moraju da koriste mehanizam kupovine u okviru aplikacije, za ponudu digitalnih artikala. Kako Apple mora da prilagodi pravila App Store-a zbog propisa EU, ove vrste igara bi obezbijedile još jedan tok prihoda za kompaniju.

U januaru, kada je Apple objavio prvi skup pravila u skladu sa pravilima EU Zakona o digitalnim tržištima (DMA), kompanija je takođe objavila da će dozvoliti striming prodavnica igara na globalnom nivou. Osim toga, ažurirala je pravila App Store-a u to vreme, kako bi podržala kupovinu u okviru aplikacija za mini igre i AI četbotove.

Vrijeme je za multitasking i nove načine za rad, igranje i održavanje kondicije na svim Samsung Galaxy uređajima.

Apple je takođe u petak ažurirao klauzulu za ponudu dodataka koji pokrivaju mini aplikacije zasnovane na HTLM5 –vjerovatno da bi uključio usluge koje nude super aplikacije kao što je WeChat.

Prošlog mjeseca, kada je Ministarstvo pravde SAD-a tužilo Apple, suzbijanje super aplikacija bila je jedna od pet tačaka u tužbi o monopolskoj praksi kompanije.

Još jedna velika nadogradnja pravila omogućiće servisima za strimovanje muzike – kao što je Spotify – da prikažu informacije o pretplatama i drugim digitalnim kupovinama, zajedno sa linkovima za usmjeravanje korisnika na njihovu veb lokaciju da kompletiraju kupovinu.

Izvor: B92 / Foto: Pexels