Kako pravilno prati čaše u mašini za sudove

08.01.2024. - Magazin

U danima praznika vam mašina za pranje sudova sigurno radi češće nego inače, a i često koristimo escajg, sudove i čaše koje čuvamo za specijalne prilike.

čaše

Svima će pogled privući blistavo čista čaša koja sija kada je uzmete u ruku dok ispijate šampanjac, pa evo nekoliko saveta kako da se otarasite fleka od vode i kamenca koje je uvek ružno videti na čašama i drugom staklenom posuđu.

Kako prati staklene čaše tako da im sačuvate kvalitet i blistavi sjaj?

Za početak, nemojte prati staklene čaše u mašini za pranje sudova, jer ona vremenom izgrebe i ošteti staklo, a tu je i opasnost od oštećenja agresivnim deterdžentom. Radije ih operite ručno. Ako ipak odlučite da operete čaše u mašini, radite to ponekad i uz obavezno ostavljanje dovoljno prostora između čaša, kako ne bi dolazilo do trenja i grebanja jedne čaše o drugu, čak i pucanja stakla. Takođe, prilikom pranja u mašini koristite nižu temperaturu.

Ako perete čaše ručno, nemojte koristiti grube sunđere i abrazivna sredstva kako biste izbjegli stvaranje ogrebotina. Najbolje je koristiti četku za pranje vinskih čaša. Perite čaše toplom vodom, nikako hladnom niti previše vrućom. Gledajte da temperatura vode za pranje i ispiranje bude približno ista, jer usljed nagle promjene temperature staklo može da pukne.

Kako god da ih perete, obavezno ih nakon pranja obrišite čistom pamučnom krpom koja ne ostavlja dlačice.

Kako ukloniti fleke sa staklenih čaša?

Neka pića mogu da oboje staklo, te tako postaje zamućeno ili flekavo, pogotovo od crvenog vina. To se lako može riješiti pomoću sirćeta.

Duboku posudu do pola napunite vodom i stavite na ringlu da provri. Stavite bocu destilovanog bijelog sirćeta u vodu i ostavite oko pet do deset minuta da se zagrije. Toplo sirće sipajte u čaše ili napunite plastičnu posudu sa sirćetom, pa onda potopite čaše u nju. Neka ostanu potopljene sat vremena.

Nakon toga pomoću četke za vinske čaše izribajte fleke koje se obično nalaze na dnu. Isperite i osušite čaše kao i obično,.

Izvor: Super žena