Bez ovih sedam predmeta u svom domu ne smijete da dočekate Vaskrs

17.04.2024. - Magazin

Iako možda mislimo da još uvijek imamo vremena do uskrsa, praznici nam velikom brzinom dolaze u susret, te ovih dana biramo i pravimo dekoraciju za kuću, a vrlo je bitno da znamo koje simbole bi obavezno trebalo da imamo u našem domu, jer se vjeruje da donose sreću, mir i blagostanje.

Vaskršnji zec

U feng šui folkloru, zec ima dugu istoriju. Figurice predstavljaju plodnost, obilje u ljubavi, bogatstvo, besmrtnost i sreću. Par bijelih zečeva u dnevnoj sobi mogu privući sreću, a čine i odličnu dekoraciju za predstojeće uskršnje svečanosti.

Najbolje bi bilo da ih postavite i istočni dio doma – dnevnu sobu, trpezariju ili kancelariju.

Bijeli ljiljani

Dugo i usko povezani sa Uskrsom, bijeli ljiljani predstavljaju čistotu, vrlinu, mir i božansku energiju. Stavljanje ljiljana na sjeverozapadno područje bilo kojeg prostora može pomoći da privuče više ohrabrenja i mira u okruženje. Sjeveroistok, područje poznato po duhovnom rastu, još je jedno prosperitetno područje za ove cvijetove. Ljiljani su takođe najpopularniji cvijet povezan sa sahranama, simbolizuju ponovno rođenje ili nevinost nakon smrti. Takođe su dobri za privlačenje uspjeha. Prema Feng Šuiju, trebalo bi izbjegavati ovo cvijeće u crvenoj boji.

jajaFOTO: FREEPIK

Ukrasi u obliku jaja

Vaskrs ne možemo da zamislimo bez jaja, koja se smatraju zaštitnikom plodnosti. Stavljanjem jaja oko kuće možete učiniti okolinu ugodnijom. Pored toga, ukrasi u obliku jaja dobrodošli su svuda u kući tokom Uskrsa, oni su simbol porodični krug ili gnijezdo u kome se članovi porodice osjećaju sigurnima i spokojnima. Činiju sa jajnima postavite u zapadni dio doma, trpezariju ili dnevnu sobu, prenosi Stil.

Jagnje

Jagnje simboliše samog Gospoda, rođenog u staji među jaganjcima, gonjenog od ljudi vučje ćudi. On je žrtveno jagnje koje je trpeljivo podnijelo muke i smrt, i pobjedonosno jagnje koje je Božje, na prestolu nebeskom. Kroz mnoga stoljeća prozreo je vidoviti prorok Isaija strašnu žrtvu na Golgoti.

On je vidio iz daljine Gospoda Isusa, vođenog na klanje kao što se jagnje vodi, jer ono se isto ponaša kao da ide na pašu: bez odbrane, bez uznemirenosti, bez zlobe.

– Gle, jagnje Božje! – rekao je sv. Jovan Preteča. Hristos se često predstavlja i kao Dobri pastir koji pazi na svoje ovce, koje oslikavaju njegove vjerne sljedbenike. Takođe, jagnjad se rađaju u proljeće i označavaju nove početke. Figurice stavite u južni dio doma, u dnevnu sobu, trpezariju ili kancelariju.

Krst

Krst je osnovni simbol hrišćanske vjere i bez njega ne možemo da zamislimo nijedna praznik. Isus je bio prikovan za krst i preminuo je na njemu, da bi nakon tri dana vaskrsnuo. Stavite ga u sjeverozapadni dio doma, u trpezariju , kancelariju ili ga okačite iznad okvira vrata, prenosi Stil.

Svijeća

Svijeća daje svjetlo koje rastjeruje tamu. Na Hristosa se isto tako gleda – kao na vječno svjetlo koje hrišćanima pokazuje put od smrti do vječnog života. Prema savjetima Marie, postavite ih u sjeveroistočni dio doma.

Grančice palme, masline, zelene trave i lišće

Predstavljaju simbol mira. Zelenim grančicama ukrasite jugoistočni dio doma, odnosno prostoriju u kojoj najviše boravite.

Izvor: Srpska info