Nova pravila za turiste u Grčkoj

21.05.2024. - Magazin

Ukoliko krećete u Grčku na more, morate znati nova pravila koja će turisti morati da poštuju ukoliko putuju električnim, hibridnim ili vozilima koja koriste alternativna goriva, tečni ili prirodni gas. Kako pišu grčki mediji, promjene se odnose na ljude koji vozilima iz neke od tih kategorija planiraju da idu na trajekt.

Osim pravila o vožnji na trajektu, uvode se i nova pravila na plažama, a turiste očekuje i dodatni udarac po džepu.

Prema riječima Aleksandra Seničića, direktora Nacionalne asocijacije turističkih agencija, ovo pravilo stupiće na snagu od 1. juna.

“Radi se o ograničenjima popunjenosti baterije, odnosno rezervoara goriva, odnosno baterije kod električnih vozila. To je dosta komplikovana procedura, pa je veliko pitanje kako će se to kontrolisati. Sa druge strane to će biti veliko ograničenje za one koji planiraju da idu kolima na ostrva, jer je tamo tih punjača jako malo”, kaže Seničić.

Kako su objasnili, stvar je u bezbjednosti, odnosno u prevenciji, jer dolaze visoke temperature, pa može doći do pucanja baterije.

“Siguran sam da će stvoriti velike gužve na ulascima u trajekt. Ali procenat ljudi koji voze automobile sa alternativnim gorivima je jako mali, pa vjerujem da će oni biti upoznati na vrijeme sa svime i naći način da se snalaze”, kaže Seničić.

Biće veoma zahtjevno ljeto za putovanje u Grčku

Aleksandar Seničić objašnjava i da će ovo ljeto biti zahtjevno kada je u pitanju putovanje kolima i to preko Soluna.

“Ove godine će biti problem obilaznica oko Soluna, kako ga oni zovu, koji će se raditi u naredne dvije godine. Svi oni koji idu na Halkidiki će imati probleme, kao i oni koji idu u oblast Pijerije. Grčka je napravila jednu aplikaciju, i kada uđemo i Grčku moći ćemo da skinemo tu aplikaciju i vidimo koji alternativni pravci kroz Solun su najdostupniji i jedan pravac na toj obilaznici. Kako su nas obavijestili, već su velike gužve, ide se alternativnim pravcima. Za one koji idu u istočniji dio Halkidikija, bolje je da idu preko Bugarske i preko bugarskih prelaza, da bi se izbjegao pravac preko Soluna. Oni koji moraju da prođu preko Soluna, savjet je da ne idu na Еvzoni, nego na prelaz Dojran, i da se nekim putevima zaobiđe Solun”, kaže Seničić.

Nova pravila za plaže i dodatni troškovi za smještaj

“Od januara je na snagu stupio zakon o popunjenosti javnih plaža imobilijarom. Sada je dozvoljena maksimalna popunjenost do 50 odsto sa bič barovima. Pola plaže mora ostati slobodna za upotrebu. U posebnim ekološkim zonama to je svedeno na 30 odsto”, kaže Seničić.

Još jedna razlika u odnosu na prošlu godinu odnosi se na takse. Ako smo do sada plaćali pola evra dnevno taksu, sada ćemo plaćati jedan i po po danu, kada je u pitanju apartmanski smještaj.

“Ista je priča kada je riječ o hotelima. Hoteli sa 2, 3, 4, 5 zvjezdica, u zavisnosti kategorije, te takse su povećane i idu od 2 evra, pa do 7 evra po danu. Za hotel od pet zvjezdica taksa je sedam evra dnevni po jednoj osobi, što znači 70 evra za 10 dana”, kaže Seničić.

Izvor: mondo.rs