Šta nikako ne bi trebalo da radite

07.09.2022. - Magazin

Ovoga dana praznuje se prenos moštiju Svetog Vartolomeja.

Kada je ovaj veliki apostol bio raspet na krst u Albanopolju Jermenskom, hrišćani su skinuli tijelo njegovo i česno sahranili u olovni kovčeg.

Pa kako su se na grobu apostola događala mnogobrojna čudesa, naročito iscjeljenja bolnih, zbog čega se uvećavao broj hrišćana, te su neznabošci uzeli kovčeg s moštima Vartolomejevim i bacili ga u more.

U isto vrijeme bacili su još četiri kovčega s moštima četiri mučenika: Papijana, Lukijana, Grigorija i Akakija. No po Božjem Promislu kovčezi nisu potonuli, nego su vodom nošeni doplivali, i to: Akakijev u grad Askalus, Grigorijev u Kalabriju, Lukijanov u Mesinu, Papijanov na drugu stranu u Siciliju, a Vartolomejev na Liparska ostrva.

Nekim tajanstvenim otkrovenjem uznade episkop Liparski, Agaton, o približenju Liparu moštiju Svetog apostola Vartolomeja.

Agaton sa klirom i narodom je izašao na obalu i dočekao kovčeg sa velikom radošću. Tom prilikom desila su se mnoga iscjeljenja bolnih od moštiju Svetog apostola.

Mošti su te bile položene u crkvi Svetog Vartolomeja, i tu su ležale do vremena Teofila ikonoborca (oko 839 god.), pa kako tada muslimani zagroziše Liparima, te su mošti apostolske prenijete u grad Benevent.

Narodna vjerovanja

Narod kaže da se djeci brani da se danas penju po drveću, da ne bi slomila vrat, zabranjuje se kupanje u rekama a ženama da “bućkaju” mlijeko.

Danas je važno da se obustave svi radovi u polju.

Izvor: Agencije