Kako da vam cvjetovi orhideje što duže traju

25.03.2024. - Magazin

Delikatan, ženstven i elegantan cvijet – obožavana orhideja ujedno je i biljka koja svima zadaje najviše glavobolja, jer njena njega zahtijeva određena pravila kojih biste trebalo da se pridržavate.

Ipak, većini se desilo da kupe ili na poklon dobiju orhideju okićenu cvjetovima, a da oni poslije nekoliko dana jednostavno otpadnu.

Sa njegom orhideja nema kompromisa, važno je mjesto na kome je držite, dinamika zaljeivanja i količina vode, ali jedan trik koji će omogućiti da njeni cvjetovi i listovi duže opstanu i ne osuše se, malo je poznat.

Primjetićete da se one u tankim plastičnim i providnim saksijama i kupuju, ali ih većina u domaćinstvima drži u ukrasnim, više dekorativnim nego korisnim saksijama.

“Orhideje je najbolje ne presađivati iz plastične saksije u kojoj se nalazi kada je kupite, već ih sa tom saksijom staviti u druge providne saksije, od što tanjih materijala, idealno bi bilo od stakla”, kaže cvjećarka Slađana Balešević.

Ona objašnjava da je razlog vrlo jednostavan.

“Poznato je da orhideje vole svjetlost, ali pogrešno je misliti da je ona potrebna samo dijelu koji se nalazi iznad saksije, odnosno listovima i cvijetu. I korenu ovog cvijeta potrebna je svjetlost, ali ne direktna sunčeva”, otkriva trik Balešević.

“Pored toga što ćete ih držati u providnim saksijama, vodite računa da i prostor između originalne i nove saksije bude dovoljan za protok vazduha, kako ne biste ubrzali propadanje ovog delikatnog cvijeta”, zaključuje cvjećarka.

Izvor: Bl portal