Za šta zapravo služi i kako sve možete koristiti WD-40?

05.02.2024. - Magazin

Nema muškarca koji barem jednom u životu nije iskoristio „moći“ svemogućeg spreja WD-40. Ovo poznato sredstvo jedan je od ključnih „sastojaka“ svake radionice, uvijek pri ruci da se izbori sa rđom, šarafima koji ne žele da se odviju, šarkama koje škripe…

Responsive image

Poznata skraćenica „WD“ na engleskom jeziku predstavlja „Water displacement“, odnosno „uklanjanje vode“. Ova hemijska formula je nastala 1953. godine u kompaniji Rocket Chemical Company, sada WD-40 Company, ali patent nikada nije zaštićen. Iako se najviše koristi u automehaničarskim radionicama, prvobitna namjena ovog sredstva uopšte nije imala veze sa automobilima.

Sprej je razvijen po ideji američkog proizvođača aviona Konvejr, da bi se njime zaštitile svemirske rakete Atlas. Uskoro je, međutim, ušao u širu upotrebu, pa su ga avio-kompanije Junajtid i Delta koristile za podmazivanje pokretnih i fiksnih dijelova aviona.

U Еvropu je stigao 60-ih godina prošlog vijeka, kada su ga poljoprivrednici počeli koristiti za zaštitu mašina od rđe. Potrebno je napomenuti da ovaj sprej u stvari ne služi da podmazuje, tako da ukoliko mislite nešto podmazati, treba koristiti sprejeve na bazi silikona ili specijalizovane masti.

Osim standardnog prskanja na šarke koje škripe, pomoći oko odvijanja šarafa i sličnog, WD-40 ima i neke neobične primjene:

  • Ukoliko želite da brave na vašem automobilu funkcionišu besprijekorno i ne lede, dovoljno je povremeno naprskati WD-40 u bravu. Radi i sa kontakt bravom!
  • Zamagljene farove pretvara u kristalno čiste i providne – nažalost, samo privremeno, ali dovoljno da u mrklom mraku čitavu noć vozite i vidite kuda idete.
  • Svima se dogodilo da nešto lijepe tečnim ljepilom i ulijepe prste. WD-40 je odlično rješenje, samo ga poprskate po ulijepljenim prstima, dobro istrljate i onda sapunom operete ruke.
  • Uklanja osušenu farbu i kreč sa drvenih površina poput parketa, samo našpricate, ostavite da stoji minutu i jednostavno obrišete.
  • Sprečava magljenje ogledala u kupatilu, dovoljno ga je našpricati ogledalo i pamučnom krpom dobro obrisati.
  • Uklanja fleke i dječije crteže nacrtane voštanim bojicama. Ukoliko je crtež na zidu, obavezno prvo probajte na nekoj manjoj ili manje vidljivoj površini!

Izvor: ATV