Brzi recept za džem od jagoda

13.05.2024. - Magazin

Sezona je jagoda, a osim u svježem izdanju, ovi crveni slatki plodovi neodoljivi su i u džemu.

Parče hljeba namazano džemom od jagoda vraća nas u djetinjstvo kada smo ovu slasnu kombinaciju rado konzumirali za doručak i večeru, kao i za užinu. Prednost se uvijek davala džemu napravljenom kod kuće u odnosu na onaj kupovni, a savršeno se slaže uz palačinke ili kao nadjev u kolačima.

A i danas se radujemo kada u domu nađemo teglu džema napravljenog po recepturi naših baka.

Jagode ovih dana možemo pronaći na tržnicama i u prodavnicama, a oni srećni ih imaju i u svojim baštama – te je vrijeme da se napravi džem po receptu koji ne oduzima previše vremena, a za koji nije potreban ni šećer ni konzervans.

Recept:

Sastojci:

  • 1 kg jagoda
  • 60 ml limunovog soka
  • 3 kašičice izrendane korice limuna
  • 70 g meda

 Priprema:

Očišćene jagode usitnite ili ih ispasirajte, a zatim ih stavite u dublju posudu. Dodajte izrendanu koricu limuna, sok od limuna i med. Dobro promiješajte i stavite da se kuva na srednje jakoj vatri uz često miješanje.

Kada je smjesa dovoljno gusta, odnosno kada se pojave balončići, nakon otprilike 35 do 45 minuta kuvanja, džem je gotov i nakon hlađenja spreman za konzumaciju.

Džem čuvajte u frižideru i pojedite ga u naredne dvije sedmice.

S obzirom na to da ne sadrži šećer koji inače služi kao prirodni konzervans, sklon je kvarenju ako se ne drži na hladnom mjestu i ne pojede u kraćem roku.

 Izvor: Nezavisne