5 vrsta najotpornijeg balkonskog cvijeća: Cvjeta do proljeća do jeseni, ne smeta mu vrućina!

11.06.2022.

Ima li šta ljepše do balkona punog raznobojnog cvijeća? Ako i vi želite da napravite bajku na balkonu, naš savjet su ove vrste cvijeća

Shutterstock

Ovih 5 vrsta balkonskog cvijeća koje uspijeva svima i odlično podnosi vućinu:

1Kadifaje jedna od najpopularnijih letnjih cvjetova, što zbog svoje ljupkosti što zbog malih prohtjeva u uzgoju. U kakvu god zemlju posadili ove zahvalne cvijetnice, one će uspjeti. Kadifica je balkonsko cvijeće koja traje cijelo ljeto. Dolazi u nijansama žute i narandžaste, a cvjetovi mogu biti jednostavni ili puni.

Kadifica će najljepše rasti u sunčanom do polusjenovitom staništu uz propustan supstrat. Ako želite da vam kadifica cvjeta cijelo ljeto, obvezno joj uklanjajte ocvale cvijetove i redovno ih prihranjujte i zalivajte.

Kadifa

2. Muškatle su takođe poznate po svojoj otpornosti i nezahtjevnosti. Karakteriše ih uspravni mesnati izboji s tamnozelenim listovima koji na ivicama imaju karakterističan tamnozeleni prsten. Muškatla dolazi u bijeloj, žutoj, ružičastoj, crvenoj, ljubičastoj i narandžastoj nijansi. Za rast im treba sunčano stanište, ali zaštićeno od direktnog podnevnog sunca te propustan supstrat. Kako bi lijepo rasla obavezno joj uklanjajte ocvale cvijetove i požutjele listove kako se ne bi razvile bolesti. Pelargonije redovno zalivajte, ali je potrebno ostaviti supstrat da se prosuši između dva zalivanja.

3. Petunija je jedna od najpoznatijih vrsta za uređenje balkona. Ova prepoznatljiva cvijetna ljepotica dolazi u mnogo oblika i boja cvijeta, bijeloj, žutoj, ružičastoj, ljubičastoj, plavoj i crvenoj, a može biti i dvobojna.

Cvjeta od juna do septembra, a potrebno joj je polusjenovito stanište te propusni, humusni supstrat. Zbog njenih nježnijih cvetova, pazite da nije previše na vjetru. Petunije njegujte redovnim zalivanjem te prihranjivanjem đubrivima koja sadrže nizak postotak azota i više fosfora kako bi biljke obilno cvjetale. U drugom dijelu ljeta biljke možeteorezati na 20 cm od nivoa zemljišta, dobro ih prihraniti i ponovno će cvjetati do jeseni.

4. Dan-noć će se uspješno održati na svakoj vrsti tla. Ovo zahvalno cvijeće je najčešća vrsta koju vidimo posađenu na gredicama u parkovima i vrtovima. Vrlo je prepoznatljiva po specifičnoj građi cvijeta – peteročlani cvijet s dvije latice u gornjem dijelu, dvije sa strane i jednom u donjem dijelu cveta.

Postoji veliki broj sorti koje se razlikuju po boji cvijeta koja može biti u svim nijansama od bijele do tamnoljubičaste. Osim jednobojnih postoje i sorte sa cvjetovima u kombinaciji dvije ili više boja.

5. Begonija je grmolika biljka krhkih, vodenastih izboja, mesnatog lišća i velikog broja cvjetova. Dolazi u bijeloj, ružičastoj i crvenoj boji, a cvjetovi su puni ili jednostavni; listovi kod nekih sorata mogu biti bakrene boje. Potrebno im je sunčano do polusjenovito stanište te propustan supstrat.

Kako bi biljka opravdala svoj latinski naziv semperflorens što znači stalnocvatući, potrebno ju je redovno prihranjivati. Između dva zalivanja preporučuje se da se pusti supstrat da se lagano prosuši.

izvor:still/FOTO:Shutterstock