Danas obilježavamo Svetu Anastasiju

04.01.2024. - Kultura

Srpska pravoslavna crkva danas obilježava Svetu Anastasiju, a ovu svetiteljku, koja je bila jedan od stvaralaca istorije i kulture hrišćanske Еvrope, poštuju i vole i pravoslavci i rimokatolici.

Responsive image

O životu Svete Anastasije se malo toga pouzdano zna, ali vjeruje se da je rođena u Rimu u bogatoj porodici oca paganina i majke hrišćanke. Od malih nogu Anastasija se okrenula ljubavi ka Gospodu, a čak i kada ju je otac primorao da se uda za neznabožačkog vlastelina, bila je odlučna da ostane djevica.

Ona je iz dana u dan tražila izgovor u ženskoj bolesti, a nije poklekla ni kada je mučena glađu i zatvorom. Još gore mučenje pretrpjela je kada je njen suprug saznao da ona tajno odlazi u tamnice kako bi posjetila hrišćanske mučenike. No, nakon nekog vremena on se udavio prilikom posjete Persiji, a oslobođena stega braka, Anastasija je počela da služi hrišćanima i da sirotinji dijeli novac od svog velikog nasljedstva.

Ova svetiteljka se potom zaputila u Makedoniju, gdje je pomagala progonjenim hrišćanima. Ubrzo je prepoznata kao hrišćanka, pa je uhvaćena i vođena je na saslušanja i mučenja kod raznih sudija. Jedan načelnik je čak želio da ima nasilne odnose sa njom, ali je Bog spasao Anastasiju, on je iznenada oslijepio i umro.

Anastasija je osuđena na smrt glađu, pa je provela 30 dana u tamnici bez hrane, hraneći se jedino suzama i molitvom. Nakon toga, stavljena je u lađu sa još nekoliko hrišćana, da bude potopljena, ali ju je Bog i od te smrti sačuvao. Na kraju je nastradala 304. godine, vjeruje se u Sirmijumu, današnjoj Sremskoj Mitrovici, i to tako što je nad ognjem bila privezana nogama i rukama za četiri koca.

Vjeruje se da sveta Anastasija pomaže ženama u nevolji, da štiti od zamki zlih sila, od bolesti, da nudi spas kada osjećate da ste zapeli u lošim okolnostima i da se vrtite u začaranom krugu, a na današnji dan treba otići u crkvu i pomoliti se ovoj svetiteljki.

Еvo i molitve kojom treba da joj se obratite:

“O, mnogostradalna i premudra velikomučenice Hristova Anastasija! Ti dušom na nebu kraj Prestola Gospodnjeg stojiš, i, datom ti od Boga blagodaću, na zemlji mnoge iscjeljuješ. Prizri milostivo na ljude koji pritiču moštima tvojim s molitvom za pomoć, uznesi Gospodu svete molitve za nas, grešne, i izmoli grijehova naših otpuštanje, bolesnima ozdravljenje, nevoljnicima i paćenicima brzu pomoć. Umoli Gospoda da nam svima podari hrišćansku konačni i dobar odgovor na Strašnom sudu Svome, da se udostojimo da skupa s tobom slavimo Oca i Sina i Svetoga Duha u sve vijekove. Amin!” piše Еspreso.

Izvor: ATV