Vjeruje se da su mošti prepodobnog Simeona čudotvorne

25.03.2023. - Kultura

Prepodobni Simeon Novi Bogoslov, ovaj bogonosni i veliki Otac Crkve rođen je u Galati Paflagonijskoj, vaspitan u Carigradu i uvršćen u dvorjane cara Vasilija i Konstantina Porfirorodnih.

Srpska pravoslavna crkva danas obilježava pored Prepodobnog Simeona i Svetog Grigorija Dvojeslova.

Ostavi sve radi Hrista i povuče se u manastir. Podvizavao se pod rukovodstvom starca Simeona, potom bio iguman manastira svetog Mamanta i najzad otšelnik. Najveći bogoslov poslije svetog Grigorija Bogoslova. Osjećao blagodat u srcu svome.

Njegove su riječi prava duhovna i bogoslovska otkrovenja. Upokojio se 1032. godine. Vjeruje sed a su njegove mošti čudotvorne.

Sveti Grigorije Dvojeslov

Sin senatora Gordijana, i sam potom bi senator i načelnik grada Rima, ali čim mu se otac upokojio, on se preda duhovnom životu. Od svog velikog bogatstva sazida šest manastira u Siciliji i sedmi u samome Rimu u čast apostola Andreje, u kome se i on postriže. Silvija, majka njegova, takođe se zamonaši u jednom ženskom manastiru.

Po smrti pape Pelagija izabran bi Grigorije za papu. On bježeći od te časti i vlasti, i krio se po gorama i gudurama, no Gospod ga prokaza onima koji ga tražahu na taj način što se pojavi stub ognjen od zemlje do neba na onom mjestu gdje se Grigorije krio. Bio je neobično milosrdan. Sav svoj dohodak upotrebio je na skloništa bijednih i na gostoprimstvo, piše Kurir.

Često prizivaše bijedne ljude i služio im oko trpeze. Bavio se i pisanjem korisnih knjiga. Dvojeslov, ili Sabesednik, on se i naziva zato što je napisao knjigu pod tim imenom, u kojoj je iznio vrline i čudesa svetitelja. Sastavio je i svetu Liturgiju Pređeosvećenih Darova, koja se služi sredom i petkom Časnoga posta.

Njegov arhiđakon Petar viđao je goluba gdje leti iznad njegove glave kad je sjedio i pisao. Predstavio se Gospodu 604. godine.

Izvor:Agencije/Foto:Aleksandar Golić Bijeljina.com