Otvorena humanitarna izložba ikona

17.03.2024. - Kultura

U prepunoj sali Muzeja Semberije večeras je otvorena prodajna humanitarna izložba ikona “Da se ne zaboravi”, autorke Andree Simić i ikonopisaca Umjetničke škole “Odigitrija”, te Akademije za umjetnost i konzervaciju SPC. Izložba je organizovana povodom dvadeset godina od martovskog pogroma Srba na Kosovu i Mertohiji koji se dogodio u martu 2004. godine. Prihod od prodaje ikona biće doniran Humanitarnoj organizaciji “Srbi za Srbe”, na ime pomoći ugroženim porodicama na Kosmetu.

Andrea Simić kaže da je na ovoj izložbi izloženo dvadeset njenih ikona, ukupno trideset i pet ikona.

 “Mi smo i u 2010. godini organizovali izložbu pod identičnim nazivom “Da se ne zaboravi”. Za mene je to tada bila jedna od najdražih i najljepših izložbi, jer je za sve nas imala poseban smisao i značaj. Ovakve humanitarne izložbe izazivaju kod nas, koji se bavimo ikonopisom, posebne emocije i stvaralačku energiju, jačaju nas i snaže moralno i duhovno. Na ovakav način mi saosjećamo sa Srbima koji žive na Kosmetu i uz pomoć organizacije “Srbi za Srbe” pokušavamo im malo ublažiti životne patnje i nevolje kroz koje prolaze. Drago mi je što je zabilježena velika posjeta i što su mnoge ikone već prodate”, kaže Andrea Simić.

Srđan Marinković, aktivista u Humanitarnoj organizaciji “Srbi za Srbe” kaže da je ova humanitarna izložba i prodaja ikona i slika organizovana zahvaljujući inicijativi Andree Simić.

“Značajni datumi za srpski narod ne smiju biti prepušteni zaboravu. Naš cilj je da i na ovakav način pomognemo Srbima koji žive na Kosovu i Metohiji. Novac koji se prikupi na ovoj humanitarnoj izložbi biće proslijeđen našem odboru u Srbiji, a oni će ta sredstva usmjeriti kao pomoć narodu na Kosovu i Metohiji. Humanitarna organizacija “Srbi za Srbe” registrovana je u jedanaest država širom svijeta. Ogranak u Republici Srpskoj je u velikoj mjeri fokusiran na prikupljanje humanitarne pomoći za ugrožene Srbe koji žive u Krajini, u Republici Srpskoj, FBiH i na Kosovu i Metohiji, gdje i odlazi najveći dio tih donacija”, kaže Marinković.

Bijeljina.com