Večeras počinje jevrejska 5783. Nova godina

25.09.2022. - Kultura

Jedan od najznačajnijih praznika Roš Hašana ili Jevrejska Nova godina 2022. počinje da se slavi 25. septembra uveče, a završava se 27.
Ovaj praznik nema mnogo zajedničkog sa našim uobičajenim shvatanjem Nove godine. Nema šampanjca i mandarina, nema vatrometa, i općenito ni najmanjeg naznaka neobuzdane zabave. Roš Hašana je vrijeme preispitivanja prošlosti, pokajanja i nade u budućnost.

ZAŠTO SE JEVREJSKA NOVA GODINA SLAVI U JESEN?
Roš Hašana pada na početak mjeseca Tišreja, sedmog mjeseca jevrejskog kalendara. Ovaj kalendar je lunisolaran, pa su stoga jevrejski praznici mobilni u odnosu na građanski kalendar.
Prvi mjesec je proljetni mjesec Aviv, koji se još naziva nisan. Pada u martu-aprilu po gregorijanskom kalendaru.

Shodno tome, sedmi mjesec Tishrei pada na septembar-oktobar. Jevreji vjeruju da je Bog stvorio svet u sedmom mesecu. Prema tome, obračun se vodi iz njega.

Za ovaj praznik vezuju se stvaranje prvih ljudi, jedenje zabranjenog voća, kraj Potopa, čudesno Isakovo spasenje prilikom prinošenja žrtve i drugi važni događaji iz biblijske istorije.

ZNAČENJE JEVREJSKE NOVE GODINE
Roš Hašana nije samo dan stvaranja svijeta, već i dan suda. To jest, na dan rođenja svijeta, Bog sudi ovom svijetu. Glavni zadatak osobe na ove praznike je prisjetiti se svega što se dogodilo tokom godine, slušati glas savjesti, priznati sebi sva svoja loša djela i iskreno se pokajati za njih.

Praznikom Roš Hašane počinje 10 dana molitve i pokajanja, koji se nazivaju Dani strahopoštovanja. Njihova kulminacija je sljedeći praznik – Jom Kipur – dan pomirenja. Vjeruje se da na početku ovog perioda Bog sjedi na tronu pravednog sudije i pažljivo procjenjuje postupke svih ljudi. Ali tada se Bog “presađuje” na prijesto milosrđa i daje ljudima još jednu priliku da se poboljšaju.

Pred Bogom su u ovom trenutku otvorene tri knjige. Prvi sadrži imena pravednika, čija su dobra djela veća od zlih. Druga knjiga sadrži imena grešnika, onih koji su češće činili nemila djela. I konačno, u trećoj knjizi, onoj koja se nalazi u sredini, zapisana su imena većine ljudi. Oni nisu pravedni, ali nisu ni okorjeli grešnici. Zdjele njihove vage sa dobrim i zlim djelima su, da tako kažem, u ravnoteži. Upravo ti ljudi imaju priliku da isprave svoju sudbinu iskrenim pokajanjem.
Dakle, jevrejska Nova godina je i početak ljudske istorije, i Božiji sud, i prilika da se obnove odnosi sa Bogom, da se „resetuje“.

TRADICIJE JEVREJSKE NOVE GODINE
Vrhunac praznika je puhanje u šofar – ovnujski rog. Ova akcija je duboko simbolična. Zvuk šofara poziva vjernike na Božji sud. Ali ovnujev rog također podsjeća na jagnje koje je Abraham žrtvovao umjesto svog sina Isaka. Ovo simbolizira spremnost svakog vjernika na samožrtvu.

Postoje i druga tumačenja ovog običaja. Vjeruje se da zvuci šofara dopiru do neba i zbunjuju Sotonu, koji u ovom trenutku izvještava Boga o svim ljudskim grijesima. Optužitelj se oglušio o trube i ne može pročitati cijelu svoju listu optužbi.
Dva praznična dana Jevreji odlaze u sinagogu da se mole i slušaju svete zvuke šofara, koji prizivaju ljudsku savest. Ovih dana se odlučuje kakva će biti naredna godina za svakog člana zajednice. Nekoga čeka sreća i čast, a nekoga tugu i bolest.

Postoji još jedan ritual povezan sa jevrejskom novom godinom. Zove se tašlih i simbolizira izbavljenje od grijeha odlazeće godine. Vjernici se okupljaju na obali neke akumulacije, čitaju molitve i istresaju mrvice iz džepova u vodu, kao da hrane svoje grijehe ribi.

KOJE POSLASTICE SE SLUŽE NA JEVREJSKU NOVU GODINU
Tradicionalno voće koje se vezuje za jevrejsku Novu godinu je šipak. Ali u regijama u kojima šipak nije rastao, zamijenjen je jabukama. Med je svakako dio obroka kako bi naredna godina bila slatka.

Želja za slatkom godinom dio je tradicionalne novogodišnje čestitke.

Često se na stolu servira riba, a svakako sa glavom, kako bi, kako kažu, „da bude u glavi, a ne u repu“. Štaviše, sam naziv praznika Rosh Hashanah doslovno znači „glava godine“. Poslužuju i šargarepu izrezanu na krugove, koja podsjeća na zlatnike, jer se u kobnim danima Nove godine određuje i materijalno blagostanje osobe za narednu godinu. Obavezno na svečanom stolu je okrugli, u obliku vijenca, hala kruh. Ovaj oblik je simbol ciklične prirode vremena.

Strogo je zabranjeno jesti gorku i kiselu hranu, kako nadolazeća godina ne bi donijela tugu i nesreću. Nije uobičajeno jesti orašaste plodove, jer je brojčana vrijednost riječi „oraš“ na hebrejskom jednaka brojčanoj vrijednosti riječi „grijeh“. A u ovom trenutku nemoguće je ni u kom slučaju spominjati grijeh.

 

izvor:Agencije/FOTO:Agencije