U susret prazniku Svete Trojice:Obavezno sutra idite u crkvu i uradite ovo

11.06.2022.

Pravoslavni vjernici 12. juna 2022. godine obilježavaju praznik posvećen Svetoj Trojici, poznat i po nazivu Duhovi. Smatra se rođendanom Crkve Hristove. Spada u najznačajnije hrišćanske praznike, i proslavlja se tri dana, kao i Božić i Vaskrs.

Ovaj praznik se uvijek obilježava 50. dana posle Vaskrsa, pa ga neki nazivaju i Pedesetnica, odnosno obilježava se desetog dana posle Spasovdana.

Trojice se slave u spomen na događaj koji je opisan u Novom Zavjetu – silazak Svetog Duha na apostole.

“Tada se svi ispuniše Duhom Svetim, pa počeše govoriti drugim jezicima – kako im je duh davao da govore.” (Djela apostolska 2;4).”
Naziva se Trojice kao simbol Svetg Trojstva – Boga Oca, Sina Isusa Hrista i Svetog Duha. Za ovaj dan se vezuju razni lijepi običaji i vjerovanja. Podovi u hramovima se prekrivaju travom, pored zidova se prislanjaju lipe ili grane drugog drveća, a ikone se kite cvećem.

Ovaj običaj potiče još od prvih hrišćana, koji su ga pak preuzeli od Jevreja. Jevreji su na praznik Pedesetnice kitili svoje bogomolje i kuće grančicama, zelenilom, travom i cvijećem. To ih je podsjećalo na vrijeme kada su preko Mojsija dobili deset Božjih zapovjesti, kao i na vrijeme lutanja po pustinji, poslije bekstva iz Misira, jer su u pustinji živjeli u kolibama od granja i lišća.

U hramovima vjernici pletu venčiće od trave koje nose kući za sreću, ljubav i zaštitu. Nekada su ove vjenčiće nosili u torbama kao zaštitu od nevolja i simbol radosti.

Stari običaj je da se na Svete Trojice organizuju i litije do polja i vinograda. Najvažnije je praznik proslaviti u radosti, ljubavi sa bližnjima, molitvi i vjeri. Nakon praznika Svete Trojice,obilježavaju se Duhovski utorak i Duhovski ponedeljak.

Crkveno praznovanje nastavlja se čitave sedmice, tokom koje se nijedan dan ne posti, jer je to takozvana trapava nedelja. Potom slijedi Petrovski post.

 

Izvor:still/FOTO:Wikipedia