“Bugari u izvještajima Arčibalda Rajsa 1915 -1918. godine”

17.05.2023. - Kultura

U Muzeju Semberije večeras je predstavljena knjiga “Bugari u izvještajima Arčibalda Rajsa 1915 -1918”, koja osvjetljava stradanje srpskog naroda od bugarskog okupatora u Prvom svjetskom ratu.

Priređivači knjige su pukovnik – pilot Milorad Đošić, predsjednik Kulturnog  srpskog centra “Ćirilica”  i Vesna Arsić. O knjizi su večeras govorili pukovnik Milorad Đošić i profesor doktor Miloje Pršić, istakavši tom prilikom da su dimenzije zločina koje su počinili Bugari na jugu Srbije u Prvom svjetskom ratu bile ravne genocidu.

U namjeri da Srbe bugarizuju, bugarski okupatori su vršili nasilnu bugarizaciju stanovništva, hapšenja, likvidacije, deportacije civila,  zabranjivali su upotrebu srpskog  jezika i pisma, šajkače, narodnih običaja i crkvenih obreda. U knjizi je obrađen istočni dio Srbije u  periodu Prvog svjetskog rata, dio prema Prokuplju, Požarevcu, sve do Surdulice.

Surdulica je bila sabirni centar, odakle je preko Bugarske za Tursku, a to je za mnoge  nepoznat podatak, deportovano osam hiljada srpskih djevojčica. Bugarska ih je prodala Turskoj i niko nikada za to nije odgovarao.

U proteklih stotinu i pedeset godina, od Berlinskog kongresa do danas, ispostavlja se, naglasio je profeosr doktor Miloje Pršić, geostrateški interesi velikih sila bili su usmjereni protiv interesa srpskog naroda na Balkanu, koji je dvadeseti vijek doživio kao vrijeme stradanja i patnje. Knjiga “Bugari u izvještajima Arčibalda Rajsa 1915 – 1918” vrijedan je i neprocjenjiv dokument za ukupno sagledavanje svega onoga što se Srbima dešavalo u 20. vijeku.

Bijeljina.com