Prikazan film o stradanju Srba bihaćkog kraja (Foto)

11.03.2024. - Kultura

 U Centru za kulturu “Semberija”, pod pokroviteljstvom Gradske uprave Bijeljina, sinoć je prikazan film “Garavice”, autora Dragana Radovića, koji govori o stradanju Srba tokom Drugog svjetskog rata na području bihaćkog sreza, u vrijeme Nezavisne države Hrvatske.

Dragan Radović, autor filma “Garavice” i osnivač Fondacije “Zaboravljeni korijeni”,  ovim dokumentarnim filmom ispričao je na vjerodostojan I profesionalan način tragičnu priču o stradanju Srba bihaćkog sreza.

“Rad na ovom filmu trajao je oko tri godine. Koristili smo više od tri hiljade dokumenata iz brojnih arhiva, počevši od sudskih presuda, zapisnika sa saslušanja, izvještaja i proglasa, kao i živu riječ dvadeset sedmoro preživjelih svjedoka. U filmu, o tim strašnim vremenima za srpski narod, govori njih petnaestoro”, izjavio je Radović.

Radoslav Ostojić, savjetnik gradonačelnika Ljubiše Petrovića izjavio je da ovaj film skida koprenu zaborava sa strašnih ustaških zločina u vrijeme postojanja Nezavisne države Hrvatske nad srpskim narodom na području Bihaća, Cazina, Bosanske Krupe i Bosanskog Petrovca.

“Samo na stratišu Garavice početkom Drugog svjetskog rata ubijeno je oko 12.000 srpskog stanovništva, među njima i veliki broj djece. Ne smijemo zaboraviti da je područje cijele NDH bilo veliko stratište srpskog naroda na kojem su učinjeni užasni zločini protiv pripadnika srpskog naroda. Ovaj film pomaže razvijanju kulture sjećanja i projekcija filma “Garavice” u Bijeljini je skroman doprinos tome”, istakao je Ostojić.

Bijeljina.com