Sveštenik otkrio koja je greška proslavljanja krsne slave van svog doma

08.11.2023. - Kultura

Suština slave je slavska svijeća, slavski kolač, slavsko koljivo, a sve ostalo je perifernog značaja, jer se slava obilježava iz duhovnih razloga, kaže sveštenik Miloš Balaban.

184.jpeg

Otac Miloš objašnjava da li je preporučljivo slaviti slavu van svog doma.

“Uvijek krećemo od samog smisla i suštine proslavljanja slave, a to je slavljenje svetitelja koji je zaštitnik našeg doma i samim tim kao logično i prirodno je da to činimo u svom domu. Ne osuđujemo ljude koji to rade iz nekih svojih razloga, ali na nama je da kažemo kako treba, da to bude u krugu porodice, prijatelja, srodnika. To je dan kada trebamo da se pomolimo pred ikonom, prekrstimo i potrošimo ono što smo pripremili”.

Suština slave je slavska svijeća, slavski kolač, slavsko koljivo… Razumijemo i potrebe domaćina i domaćice da što bolje ugoste svoje goste, ali uvijek slavlja treba da budu u hrišćanskom duhu, sjećajući se tog sveca koji će nas voditi pred Gospoda. Sve što činimo treba da ima smisao – kaže otac Miloš.

Slava se proslavlja iz duhovnih razloga, sve ostalo je perifernog značaja. Bude mi žao kada vidim da se ljudi trudi, i van svojih mogućnosti, da zadovolje neke zamišljene ili izmišljene standarde, koji su drugi, a često i sami sebi nametnuli, piše ATV.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Mnogo se polemike vodi oko toga da li kćerka može da naslijediti slavu, a otac Miloš je i to pojasnio.

“Po crkvenim kanonima i u pravilima crkve ne postoji oprečeno pravilo oko toga, mi možemo govoriti o običajnog smislu. Kada pričamo o hrišćanstvu, pričamo o patrijarhalnom društvu, gdje je otac glava kuće i samim tim nosilac prezimena i krsne slave. Samim tim i logično se nameće da muški potomak nastavlja, ali ako nema muških potomaka, preporučljivo je da neko od ženske djece treba da pominje slavu svojih roditelja. Ona će krsnu slavu preuzeti od svog muža, ali neka pominje taj dan, neka napravi slavski kolač i žito, da se ta slava ne bi ugasila. To neće biti krsna slava, nego više neki zavjet ili poslužica”,kaže on.

Izvor: Srpska info