Sutra je Usjekovanje: Kako se posti i šta se ne radi | Bijeljina.com

Sutra je Usjekovanje: Kako se posti i šta se ne radi

10.09.2023. - Kultura

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici obilježavaju 11. septembra praznik koji je i mnogima porodična slava, a koji je u našem narodu poznat i kao jesenji Sveti Jovan ili Jovan Glavosek.

Pravoslavni hrišćani i Srpska pravoslavna crkva 11. septembra obilježavaju Usjekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja, uspomenu na smrt proroka. Sveti Jovan se slavi i 20. januara, u znak poštovanja prema svecu koji je, po predanju, krstio Isusa Hrista. 

Srpska pravoslavna crkva ovaj praznik svrstava među slave. U hrišćanskom svetu se obilježava kao dan kada je osvećena crkva koju su na grobu svetog Jovana Krstitelja podigli car Konstantin carica Jelena.

Iroda Antipe, glava odsječena (“usjekovana”) i na tanjiru donijeta pred njegovu pastorku, igračicu Salomu, te se zato praznik naziva “Usjekovanje”.

Kako se posti?

Na praznik Usjekovanja treba da se posti, i nikako da se jede ili pije nešto crveno, jer podsjeća na prolivenu krv Svetog Jovana Krstitelja. Takođe, ne treba raditi nikakve teže poslove.

Na današnji dan u prirodi treba potražiti ljekovite biljke, jer je ovo dobar dan za branje.

I u Hercegovini na ovaj dan ljudi strogo poste, ne rade teže poslove i naročito vode računa da ne rade ništa oko sjemenja, čak paze na koji je dan palo Usjekovanje, pa ako je to ponedjeljak, na primjer, onda svakog ponedjeljka u godini izbjegavaju da se bave sjemenom. U nekim selima se dogovore da se oranje započne sutradan po Svetom Jovanu i odrede ko treba da prvi počne.

Sveto Pismo ovako bilježi taj događaj:

Irod Antipa, sin staroga Iroda, ubice mladenaca Vitlejemskih u vrijeme rođenja Gospoda Isusa, bješe gospodar Galileje u vrijeme propovjedi Jovana Krstitelja. Bješe taj Irod ženjen kćerkom nekoga arabskog kneza Arete. No Irod, zli izdanak od zloga korjena, otjera svoju zakonitu ženu i nezakonito uze sebi zasožitelnicu Irodijadu, ženu svoga brata Filipa, koji bješe još u životu.

Protiv ovog bezakonja usta Jovan Krstitelj i silno izobliči Iroda. Irod ga baci u tamnicu. Za vrijeme jednoga pira u svom dvoru u Sevastiji Galilejskoj igraše pred gostima Salomija, kćerka Irodijadina i Filipova. I pijani Irod, zanesen tomi grom, obeća igračici dati što god bude od njega iskala, ma to bilo i polovina carstva. Nagovorena od svoje majke Salomija zaiska glavu Jovana Krstitelja. Irod naredi te Jovana posjekoše u tamnici i doniješe glavu njegovu na tanjiru.

Izvor: ATV