Ako želite da nađete ljubav svog života uradite ovo

13.02.2024. - Kultura

Srpska pravoslavna crkva /SPC/ proslaviće sutra Svetog Trifuna, koji se u narodu slavi kao zaštitnik mnogih zanata i onih koji iskreno vole njegujući hrišćansku ljubav.

Responsive image

Crkva Svetog Trifuna slavi kao velikomučenika koji je postradao za hrišćansku vjeru, ne isključujući njegov značaj kao zaštitnika bračne ljubavi i vjernosti koje su dio hrišćanske propovijedi.

Prema hrišćanskom učenju, bračna ljubav je u ravni ljubavi prema Bogu, o čemu svojim djelima najbolje svjedoče Hristovi velikomučenici, među kojima je i Sveti Trifun.

Na liturgijama u pravoslavnim hramovima, u pravoslavnim domovima, vinogradarskim i gostioničarskim esnafima pominje da je svetitelj Trifun stradao 250. godine u Nikeji od mača hristobornog rimskog cara Dakija.

U “Ohridskom prologu” Svetog vladike Nikolaja Velimirovića govori se o skromnosti i iscjeliteljskoj moći svetitelja koji je “u djetinjstvu čuvao guske i jedini mogaše pomoći ludoj kćeri cara Gordija”.

Sahranjen je skromno u selu Kampsada u Frigiji, gdje je i rođen.

Kult Svetog Trifuna je veoma razvijen u srpskim krajevima, a slave ga posebno vinogradari, dok ga svojim zaštitnikom smatraju i gostioničari.

Običaji i vjerovanja

Ukoliko želite da nađete ljubav svog života uradite sledeće:

Uđite u dvorište crkve, ili sopstveno dvorište u ponoć. Bacite sjemenke (poput sjemenki suncokreta) preko vašeg ramena izgovarajući sljedeće:

“Raspršavam ovo sjeme zaljubljen/a,

Ovo sjeme posijaću u ljubavi,

Ti, koja si moja prava ljubav,

Dođi po mene i ostani dok raste,

Baš kao i moja ljubav prema tebi”

Srpska pravoslavna crkva, vjerujući u čudnu moć molitvenog zastupništva svetog mučenika Trifuna, ustanovila je naročiti molitveni čin, koji se vrši sa njivama, baštama ili vinogradima. Sveti Trifun se smatra zaštitnikom poljskih usjeva.

Postoji vjerovanje, ako na Trifundan pada snijeg ili kiša, biće kišna i rodna godina, ako je vedro, godina će biti sušna i nerodna. Svetog Trifuna slave i gostioničari, a on je i zaštitnik grada Kotora.Vjeruje se da poslije ovog dana zima polako počinje da popušta – to Sveti Trifun na svoj praznik pobjede u zemlju ugarak i snijeg počne da se topi.

Sveti Trifun slavi se kao krsna slava, a naročito među gostioničarima. Stari običaj kaže da kafedžije, ako žele da im posao dobro ide i naredne godine, sutra nijednom gostu ne smiju da naplate vino. Zato, požurite u kafane i podsjetite vlasnike na ovu tradiciju!

Sveti Valentin nikako ne može biti zamjena za svetog Trifuna jer je riječ o dva potpuno različita sveca.

Izvor: Bl portal