Pomolite im se ovim riječima i daće vam snagu ako ste nesigurni ili plašljivi

16.03.2023. - Kultura

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas slave Svete mučenici Evtropija, Kleonika i Vasiliska.

Sveti mučenici Evtropije, Kleonik i Vasilisk su bili drugovi Svetog Teodora Tirona.

Kad Teodor slavno skonča, oni ostali su u tamnici iza njega, i dugo nisu bili osuđeni zbog smjene namjesnika carskog u gradu Amesiji. Kada je stigao novi namjesnik, još nečovječniji od svog prethodnika, naredi te mu izvedoše ovu trojicu. Sva trojica su bili mladići, i to Evtropije i Kleonik braća rođena, a Vasilisk srodnik Svetom Teodoru.

No sva trojica po bratskoj ljubavi behu kao rođena braća. Tako i pred namesnikom rekoše: „Kao što je Sveta trojica nedeljiva, tako smo i mi po vjeri nedjeljivi i po ljubavi nerazlučni“. Uzaludna su bila sva laskanja od strane namjesnika, i uzaludni pokušaji njegovi da potkupi Evtropija. Najpre ovoga pozva da s njim večera, što Evtropije odbi govoreći iz Psalama: blago mužu koji ne ide na savjet nečestivih, potom mu ponudi ogromno blago — sto i pedeset litara srebra — što Evtropije takođe odbi podsjetiv namjesnika, da Juda zbog srebra dušu svoju izgubio.

Posle svih pokušaja, istjazanja i muka prva dvojica su osuđena na raspeće, a Vasilisk na posječenje mačem. I dva brata na dva krsta su raspeta, za što oni odadoše hvalu Hristu, što ih udostoji one smrti, kojom i On umre; a treći Vasilisk mačem posječen. Mučenički su stradali 308. godine.

Ako ste nesigurni, plašljivi, nemate dovoljno vjere u sebe… Pomolite se ovim svecima, oni će vam dati snagu.

“Mučenici Tvoji Gospode, u stradanju svome su primili nepropadljivi vjenac, od Tebe Boga našega, jer imajući pomoć Tvoju mučitelje pobjediše, a razoriše i nemoćnu drskost demona: Njihovim molitvama spasi duše naše. Amin.”

Izvor:Večernje