Ovo je ženski praznik,a evo ko se danas posebno moli

22.12.2022. - Kultura

Pravoslavna crkva i njeni vjernici 22. decembra proslavljaju praznik posvećen začeću Svete Ane, odnosno danu kada joj se arhangel Gavrilo javio i rekao da u sebi nosi Mariju.

 

Pravedni Joakim i Ana nisu imali djece punih pedeset godina svog braka. Kada su već odustali, javio im se arhangel Gavrilo i rekao da su im molitve uslišene od Boga i da će roditi kćerku Mariju.
Prema legendi, Ana je Bogorodicu donijela na svijet u svojim sedamdesetim godinama.

Kako kažu vjerovanja, na ovaj dan, žene ne bi trebalo da rade nikakve poslove, već samo da se mole Svetoj Ani za zaštitu djece ili začeće, ukoliko još nemaju poroda

PAGANSKI OBIČAJ
U nekim selima zadržao se paganski običaj, gdje majke sa ženskom djecom idu oko kuće i bacaju pepeo ili proso da bi sačuvale kuću od zlih čini. Bolesne žene na ovaj dan odlaze u manastire na molitve, a nerotkinje odlaze na konak i ostaju tamo po tri dana, kako bi se molile Svetoj Ani da ostanu u blagoslovenom stanju.

Po tadašnjem shvatanju i vjerovanju, oni koji nisu imali djecu bili su veliki grešnici, pa im je Bog zbog toga uskratio djecu. Tako i drugi koji su imali djecu, smatrali su Joakima i Anu nedostojnima. Ipak, oni nisu gubili nadu i vjeru u Boga. Danonoćno su se molili da ih Bog obraduje i da na njima učini čudo kao nekada na Avramu i Sari, Zahariju i Jelisaveti i da im podari jedno djete za utjehu u starosti. Poslije određenog vremena, Ana je rodila kćerku i dala joj ime Marija.
NJihova kćer je kasnije rodila Hrista, te su na taj način oni postali bogooci, tj. bogopraroditelji. Joakim je živio 80, a Ana 79 godina.

 

izvor:Agencije/FOTO:SPC