SPC :Danas Sveti apostoli Jason i Sosipater i djevica Kerkira | Bijeljina.com

SPC :Danas Sveti apostoli Jason i Sosipater i djevica Kerkira

11.05.2023.

Srpska pravoslavna crkva slavi ih 11. maja po gregorijanskom kalendaru

 

Sveti apostoli Jason i Sosipater i djevica Kerkira su hrišćanski svetitelji. Prva dvojica spadaju u Sedamdeset apostola, a djevica Kerkira je bila kćerka nekoga cara sa ostrva Krfa. Jasona i Sosipatra spominje apostol Pavle (Rim. 16, 21) i naziva ih svojim rođacima.

Jason je bio rodom iz Tarsa kao i sam apostol Pavle, a Sosipater iz Ahaje. Prvi je postavljen od Pavla za episkopa Tarsijskog a drugi za episkopa Ikonijskog. Putujući i propovjedajući Jevanđelje ova dva apostola su stigla i na ostrvo Krf, gdje su uspjeli da sagrade crkvu u ime svetog Stefana prvomučenika i da pridobiju neke nevjernike za crkvu. Prema hrišćanskom predanju, car toga ostrva ih je bacio u tamnicu, gdje je bilo zatvoreno 7 razbojnika: Satornije, Jakishol, Faustijan, Januarije, Marsalije, Efrasije i Mamije.

Tropar

Apostoli sveti, molite Milostivoga Boga, da oproštaj grjehova podari dušama našim.
Ovu sedmoricu apostoli su preveli u hrišćanstvo. Čuvši za to, car je, prema predanju, naredio da se ta sedmorica umore smrću u vreloj smoli. Kada je po tom car istjazavao apostole, kći njegova djevica Kerkira je gledala sa prozora njihove muke, pa saznavši zbog čega ih muče, i sama se oglasila hrišćankom i razdala sav svoj nakit siromasima. Car se razgnjevio na svoju kćerku, i zatvorio je u naročitu tamnicu, pa pošto nije uspio da je time odvrati od Hrista, naredio je da zapale tamnicu.

U hrišćanskoj tradiciji se pominje da je tamnica izgorjela, ali da je Kerkira ostala živa. Videći to čudo, mnogi se narod krstio.
Razjareni car je tada naredio da mu kćer privežu za drvo i strijelama je ubiju. Oni koji su povjerovali u Hrista pobjegli su od cara na obližnje ostrvo i skrili se. Car je pošao lađom da ih pohvata, međutim lađa je potonula u more i on je poginuo. Novi car je primio Hrišćanstvo, krstio se i dobio ime Sevastijan. Jason i Sosipater su slobodno propovjedali Jevanđelje i utvrđivali Crkvu na Krfu do duboke starosti. Preminuli su na Krfu.

Srpska pravoslavna crkva slavi ih 28. aprila po crkvenom, a 11. maja po gregorijanskom kalendaru.

 

izvor:Agencije/FOTO:Pixabay