Vjeruje se da je veliki čudotvorac, a za sreću treba izgovoriti ovu molitvu

17.11.2023. - Kultura

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju praznik posvećen Prepodobnom Joanikiju Velikom.

Responsive image

Prepodobni Joanikije rodio se u selu Marikati u oblasti Vitinijskoj, od oca Miritrikija i majke Anastasije. Kao dečko biješe čobanin ovaca.

Vodeći ovce na ispašu on se često povlačio u samoću i po vazdan ostajao na molitvi ogradivši stado svoje krsnim znamenjem, da se ne bi udaljavalo i razilazilo. Potom odlazi u vojsku, gdje pokaza čudo od hrabrosti, naročito u ratovima protiv Bugara.Poslije vojničke službe Joanikije se povukao na Olimp Azijski, gdje se zamonašio i sav predao podvigu, od koga ne odstupaše do duboke starosti i svoje smrti.

Podvizavao se preko 50 godina, i to na raznim mjestima. Imao od Boga vrlo obilat dar čudotvorstva: liječio sve bolesti i muke, izgonio demone, ukroćavao zvijeri, naročito imao vlast nad zmijama, prelazio je preko vode kao po suvom, bivao nevidljiv za ljude kada je to poželio, proricao buduće događaje. Odlikovao se prevelikim smirenjem i krotošću.

Po spoljašnjem izgledu biješe kao div, krupan i silan. Uzimao je živa učešća u sudbini crkve Božje. U vrijeme ikonoborstva najprije se i on bio prelastio, no poslije trgao i postao vatren pobornik poštovanja ikona. Imao je veliko prijateljstvo sa Metodijem patrijarhom Carigradskim. Poživeo je 94 godine. Prije i poslije smrti veliki čudotvorac, piše Kurir.

Ovo je molitva posvećena Prepodobnom Joanikiju Velikom:

“Potocima tvojih suza besplodnu pustinju si obrađivao i uzdasima iz dubine duše, umnožio si velikim trudom svoje talante. Bio si svjećnjak svijetu, sijajući svojim čudesima, Joanikije oče naš: Moli Hrista Boga, da spase duše naše.”

Izvor: Bl portal