Ovu molitvu izgovaramo

02.07.2022. - Kultura

Vjernici danas slave svetog apostola Judu, jednog od dvanaestorice apostola.

 

Sveti apostol Juda bio je jedan od dvanaestorice apostola, iz plemena Davidova i Solomonova. Roditelji su mu bili Salomija i Josif, kasnije obručnik Prečiste Djeve Marije. On nije onaj Juda koji je izdao Isusa, a poznat je i kao Levije i kao Tadej.

Pored Isusa, imao je tri brata od kojih je najznamenitiji bio Jakov i to zbog toga što je jedini od njih četvorice dobrovoljno dao dio nasleđenog imanja Isusu. Jakov je kasnije nazvan bratom božjim, a Juda je sebe nazivao bratom Jakovljevim, jer je zbog svojih ranijih grijehova – nevjera, zavist i nebratoljublje, mislio da nije dostojan da bude nazvan bratom božjim.

Sveti apostol Juda imao je veliku revnost za Gospoda Hrista i gorio je od želje da sav svijet spozna Hrista i da vjeruje u njega da bi dobio spasenje.

Po vaznesenju Gospoda Isusa Hrista na nebo, sveti apostol Juda krenuo je u svijet da propovijeda jevanđelja. Širio je hrišćanstvo s početka u Judeji, Galileji, Samariji, Idumeji, zatim u Arabiji, Siriji i Mesopotamiji, a možda i u Persiji.

Mnoge napore i patnje podnio je sveti apostol Juda dok je  obraćao narode vjeri u Hrista i izvodio ih na put spasenja. U takvim krstonosnim podvizima stigao je i do Araratske pokrajine, gdje je mnoge odvratio od idolopoklonstva i priveo ih  Hristovoj veri.

Kako su hrišćani, a naročito propovijednici hrišćanstava, tada bili surovo proganjani i uništavani od strane vlasti, i sveti Juda, kao i drugi apostoli, u jednom je trenu uhapšen i dugo mučen na strahotne načine. Na kraju su ga mnogobošci razapeli na krst i izrešetali strelama. Tako je završio svoj podvig sveti apostol Juda.

Molitva

Videći te kao Hristovog rođaka, o Judo, i kao hrabrog mučenika, svešteno te hvalimo, jer si obmane demonske razorio i vjeru sačuvao: Zato danas svesvetu uspomenu tvoju praznujemo i oproštaj grehova tvojim molitvama zadobijamo.

 

izvor:magazinnovosti/FOTO: Unsplash