Komad “Boing, boing” otvara “Dane komedije”

22.03.2024. - Kultura

Pozorišni festival “Dani komedije” biće otvoren 25. marta predstavom “Boing, boing” beogradskog “Teatra na brdu”, najavljeno je iz Centra za kulturu “Semberija”.

Dodaju da 23. izdanje festivala, koji traje do 29. marta, donosi predstave pozorišnih kuća iz Republike Srpske i Srbije.

“Boing, boing” 

Komad “Boing, boing”, rađen po tekstu Marka Kamoletija, je hit komedija šezdesetih godina prošlog vijeka, čiju režiju potpisuje Predrag Stojmenović. Ovaj tekst je doživio preko 200 premijera, prve predstave u Londonu i Parizu igrale su se po 20 godina, a snimljena su i četiri filma.

“Interesantno je da je originalni tekst toliko često adaptiran i prilagođavan podneblju, pa su se predstave vrlo često udaljavale od onog što on suštinski jeste – vodvilj. Adaptacija koju je uradila Branislava Ilić zasniva se na komediji situacije i lišava se nepotrebnog humora za ono što je već očigledno smešno”, navode iz “Teatra na brdu” iz Beograda, čiji glumci izvode ovu predstavu. 

U predstavi igraju Radovan Vujović, Jelena Gavrilović, Viktor Savić, Marina Vodeničar, Nada Macanković i Borka Tomović.

“Oživljavanje duha Pariza šezdesetih godina prošlog veka daje predstavi poseban stil, jer ovaj komad najbolje funkcioniše u kontekstu vremena u kojem je i napisan, a to je vreme velikih promena, kao što su pojava hipi pokreta, rušenja seksističkih i rasističkih tabua, razvitak televizije i popularne kulture. Matematički precizna, smeštena u Pariz tog vremena, predstava ‘Boing, boing’ je smešna, ali i poetična priča”, dodaju iz “Teatra na brdu”.

“Škola za žene” 

Drugo festivalsko veče rezerisano je za Narodno pozorište Republike Srpske, koje će za bijeljinjsku publiku izvesti komad “Škola za žene”. 

Originalni tekst Žan Batiste Poklena Molijera režirala je Đurđa Tešić, a glumačku postavku čine Anja Ilić, Dragana Marić, Željko Stjepanović, Bojan Kolopić, Danilo Kerkez, Goran Jokić i Đorđe Marković.

“U svojoj najmanje izvođenoj komediji ‘Škola za žene’ Molijer se bavi pitanjem odnosa prema ženi. Pitam se da li je ova komedija tako retko igrana baš zato što se tema kojom se bavi smatra prevaziđenom u savremenom, a ipak, tako dominantno muškom svetu? Ili je njeno retko izvođenje rezultat toga da smo vekovima kao ljudska vrsta navikavani da je odnos prema ženi, kao prema nižem biću, prirodan”, navela je Tešićeva.

Dodaje da je kroz izuzetno komičarski izbrušeno napisan lik Arnolfa, koji predstavlja čovjeka koji je bio spreman da jedno dijete, djevojčicu od četiri godine, koju je izabrao za buduću suprugu, pošalje na odgoj u manastir, ne bi li je, kako sam kaže, učinio “do krajnosti glupom”. 

“Arnolf želi da pobedi svoj urođeni strah od poraza prouzrokovanog tzv. ženskim lukavstvima. Kroz njegove namere i njegovu radnju prikazali smo svu komediju i apsurd niže prirode jednog sujetnog muškarca i porodičnog tiranina”, zaključuje Đurđa Tešić.

“Kuća” 

Treća predstava bijeljinskih “Dana komedije” je “Kuća” beogradskog “Zvezdara teatra”, koju je Vojislav Voja Brajović režirao prema tekstu Nebojše Ilića, a koju igraju Branimir Brstina, Nebojša Ilić i Ivana Zečević.

“Moje kolege glumci Nebojša Ilić i Branimir Brstina su hrabro predložili da zajedno jedan poetski tekst magijskog realizma pretvorimo u predstavu koja će da raduje i dirne one koji je gledaju. I ja sam bio oduševljen tekstom i nisam imao hrabrosti da to odbijem. Želeli smo da napravimo predstavu i doživljaj u kojem se (po mom mišljenju) prepoznaje ta osnovna poetika teksta – da život traje, a da je smrt samo tren”, zapisao je o predstavi Vojislav Voja Brajović.

“Kumovi” 

Za 28. mart planirana je predstava “Kumovi” u izvođenju Gradskog pozorište “Semberija”, koja je rađena u režiji Dragane Miloševski Popov, po tekstu Dušana Kovačevića.

U ovom komadu Kovačević piše o ljubavi i preljubi, prijateljstvu i tragičnoj usamljenosti, nerazumijevanju i nemogućnosti komunikacije u naopakom, otuđenom svijetu, lišenom temeljnih vrijednosti, razuma i smisla. Sam autor je ovaj tekst odredio kao “komediju svakodnevne tragedije”.

Predstavu “Kumovi” izvode Mirna Jovanović, Mihailo Maksimović, Dragana Arsenić, Ivan Petrović i Nenad Blagojević.

“Autobiografija” 

Čast da zatvori festival pripala je predstavi “Autobiografija” teatra “Vuk” iz Beograda. Režiju potpisuje Nebojša Broćić, a među glumcima su Nikola Rakočević, Bojana Stefanović, Anja Pavičević, Tara Đurašinović i Nikola Ranđelović.

“‘Autobiografija’ Branislava Nušića na naše scene nije postavljena predugo. To međašno delo naše komediografije i u svetskim okvirima ovog autorefleksivnog žanra ima značajno mesto. Osim Marka Tvena, Henrija Forda ili Zaze Gabor, i naš Alkibijad Nuša podelio je sa svetom priču svog života – autobiografski i autoironični pogled na sopstveni život, svoje iluzije, sitne i krupne uspehe, sitne i krupne slabosti, sitne i krupne ljubavi, muke i radost odrastanja. To je nušićevski nenamršten pogled, blaga oka, samo sa malo nasmešenim brkom nad našim zabludama o sopstvenom značaju i veličini”, navode o predstavi iz teatra “Vuk”.

Početak svih predstava na 23. “Danima komedije” zakazan je za 20 časova, a ulaznice se mogu kupiti na biletarnici Centra za kulturu “Semberija” po pojedinačnoj cijeni od 20 KM, dok komplet ulaznica košta 75 KM.

Izvor: Nezavisne