Ovo mora da zna svaki Srbin koji slavi Svetog Nikolu

14.12.2022. - Kultura

Ne kaže se džabe da „Svetog Nikolu pola Srbi slavi, dok druga polovina ide na slavu“, jer je riječ o najvećoj slavi u Srba.

Međutim, malo slavljenika zna za tropar posvećen Svetom Nikoli Čudotvorcu, jednom od najvećih hrišćanskih svetitelja, zaštitnika putnika, moreplovaca, ribara i splavara.

Tropar je kratka crkvena pjesma koja odražava suštinu praznika koji se slavi taj dan, pa tako svaki praznik ima svoj tropar. On se pjeva tokom bogosluženja tog dana, ali i prilikom rezanja slavskog kolača.

Preveden na srpski jezik, tropar Svetom Nikoli glasi ovako:

„Pravilo vjere, i obrazac krotosti, učitelja uzdržanja pokaza te stadu tvome istina stvari. Toga radi stekao si smirenjem visinu, siromaštvom bogatstvo, oče arhijereju Nikolaje, moli Hrista Boga, da se spasu duše naše.“

Nikola je umro 19. decembra 345. godine. Sahranjen je u Sabornoj crkvi mirlikijske mitropolije, a krajem 11. vijeka njegove mošti prenijete su u Bari, u manastir svetog Jovana Preteče.

Jedan od mogućih razloga za veliku popularnost Svetog Nikole kod Srba, čije ime nosi više od 600 srpskih crkvi zapravo je sasvim ovozemaljski. Kako pada u vrijeme posta, a za postan ručak se u kući uvijek imalo.

Hljeb, kupus i krompir za ručak, uz rakiju, bili su dovoljni da ugostite komšije, prijatelje i rodbinu, tvrde etnolozi.

Izvor: Espreso