U crkvenom kalendaru su obilježeni crvenom slovom i prate ih značajni običaji

31.08.2023. - Kultura
Srpska pravoslavna crkva u septembru proslavlja niz praznika koji se od pamtivijeka poštuju u narodu.

 

Crkveni kalendar za septembar 2023. godine sa svim datumima je važan za sve pravoslavne vjernike. Tokom ovog mjeseca se proslavljaju tri velika praznika koja su u crkvenom kalendaru obilježeni crvenim slovom.

11. Septembar – Usjekovanje glave Sv. Jovana Krstitelja
U hrišćanskom svijetu se obilježava kao dan kada je osvećena crkva koju su na grobu svetog Jovana Krstitelja podigli car Konstantin carica Jelena.

Tada se podsjeća na stradanje svetog Jovana, kome je, po naređenju Iroda Antipe, glava odsječena i na tanjiru donijeta pred njegovu pastorku, igračicu Salomu, te se zato u Srbiji praznik naziva “Usjekovanje”.

21. septembar – Mala Gospojina
Na ovaj dan slavi se uspomena kada je u Nazaretu, u domu Joakima i Ane, rođena Sveta Deva Marija i spada u jedan od najvećih zavjetnih praznika.

Joakim i Ana su dugo bili neplodni, bez djece. Već stari, oni su molili Boga da im podari dijete, da ih obraduje kao što je nekada obradovao Avrama i Saru, darovavši im sina, Isaka. Jednog dana, moleći se Bogu u voćnjaku pod drvetom lovora, Ani se javio anđeo i rekao joj da je njen glas stigao do Nebesa i da će ubrzo biti majka.

Ana se tada zavjetovala da će dijete podariti Bogu, da mu služi cijelog vijeka. Bog im je podario kćerku, ali i Bogomajku. Starica Ana rodila je kćerku, kojoj je dala ime Marija, što znači visoka ili gospodareća.

27. septembar – Krstovdan
Ovo je dan kada je pronađen Časni krst na kojem je razapet Isus Hrist. U pravoslavnom kalendaru on je označen crvenim slovom i taj dan bi trebalo i da se posti.

Ovaj praznik još se zove i Vozdviženje Časnog krsta.

Krst je, prema predanju, 326. godine pronašla carica Jelena, majka cara Konstantina, kada je otišla u Palestinu da posjeti sveta mjesta. Tokom ratova krst se izgubio, a kasnije, kada je ponovo nađen, njegove dijelove uzimali su vjernici u nadi da imaju veliku moć, pošto su napravljeni od svetog drveta, piše Žena Blic.

Na vijest da je Časni krst pronađen okupilo se mnoštvo naroda, pa ga je patrijarh Makarije podigao na jedno uzvišenje.

 

izvor:Glas Srpske