Prvonagrađeni rad “Izolacija” Siniše Budimira

26.06.2024. - Kultura

Tatjana Pantić, gradski menadžer, otvorila je večeras u Muzeju Semberije jubilarno Petnaesto bijeljinsko bijenale. 

Momčilo Koprivica, direktor bijeljinskog Muzeja Semberije kaže da je ovo jubilarno Petnaesto Bijeljinsko bijenale, jer se organizuje svake druge godine i predstavlja uistinu afirmaciju bijeljinske likovne umjetnosti i kulture u proteklih trideset godina.

„Manifestacija je zaokružila trideset godina postojanja i ona je izuzetno značajna za našu ustanovu, ali i za umjetnike koji djeluju na prostoru Semberije. Na izložbi je predstavljeno petnaest umjetnika sa 25 radova, što govori o ozbiljnom i kvalitetnom predstavljanju likovnih umjetnika Bijeljine“, istakao je Koprivica, naglasivši da će izložba biti otvorena u narednih mjesec dana, sve do 26. jula.

Umjetnost je odgovor na globalna dešavanja

Pobjednik ovogodišnjeg Petnaestog bijeljinskog bijenala je Siniša Budimir koji se ikonopisom bavi od 1998. godine. Živopisao je crkve u regionu i inostranstvu.

„Bavim se ikonopisom, živopisom i crkvenim slikarstvom. Na nagovor prijatelja izložio sam dva rada. Tema nagrađenog rada je „Izolacija“, što je jasna asocijacija na pandemiju kovida koju smo nedavno preživljavali. Imam obavezu da naredne godine pripremim jednu izložbu u Muzeju Semberije“, istakao je Siniša Budimir, naglasivši da se njegov autentičan rad, kada je i on bolovao od kovida, može posmatrati i kao odgovor na politička i druga dešavanja na globalnom nivou. 

Ljubav je pokretač svega

Vesna Benović, diplomirani ekonomista, slikarstvom se aktivnije bavi u proteklih desetak godina.

„Interesovanje i ljubav prema slikarstvu kod mene se razvilo još u djetinjstvu i tu ljubav i danas čuvam, njegujem i razvijam. Prvi put učestvujem na Bijeljinskom bijenalu. Moja slika, ulje na platnu, zove se „Ljubav“. Smatram da je ljubav pokretač svega i najbitnija u ljudskim odnosima. Na slici su predstavljena dva japanska ždrala, kao simbol ljubavi, vječnosti i stabilnosti“, kaže Vesna Benović. 

Bog nam je dao talenat koji dijelimo i umnožavamo

Vesna Todorović, master likovni umjentik, izložila je dva rada, „Suzni blagoslovi mati Matrone” i „Viđenje Svetog Grigorija Palame“.

Ona kaže da je od studentskih dana učestvovala na Bijeljinskom bijenalu.

„Napravila sam jednu pauzu, bila sam član žirija pretprošle godine, a sada ponovo izlažem na Bijenalu. Za nas, likovne umjetnike, važno je da se predstavimo svojim djelima u gradu u kojem živimo. Bog nam je dao talenat koji treba da umnožavamo i dijelimo sa drugima. Puno je ljepše kada se sve umnoži, kada se podijeli sa drugima, kada se otvore i pitanja i odgovori, jer ćemo se svi mi puno bolje osjećati“, kaže Vesna Todorović. (Bijeljina.com)

Bijeljina.com