Pjesnički prvijenac Save Kokanovića

11.04.2024. - Kultura

U izdanju beogradskog “Sveta knjige” ovih dana objavljena je pjesnička zbirka našeg sugrađanina Save Kokanovića koja nosi naziv “Ogledalo duše”. S obzirom na to da je Savo Kokanović, a tako ga doživljava većina Semberaca i Bijeljinaca, “duša od čovjeka”, onda je dobro odabran i naslov njegovog pjesničkog prvijenca.

Kokanovićeva poezija je hrabra, snažna i iskrena, puna neke nataložene sjete za starim dobrim vremenima.

Priređivači ove pjesničke zbirke Kokanovićeve pjesme su svrstali u tri uslovno definisana ciklusa: satirično – humoristične poezije, ratnog i poslijeratnog ciklusa i ciklusa ljubavnih pjesama.

Kokanović u peziji koristi moderan izraz, Slobodan stih, nestandardne jezičke oblike.

Pozdrav iz kontejnera

Dovoljno je pročitati Kokanovićeve pjesme: “Običan čovjek” ili “Pozdrav iz kontejnera” da bi se čitalac uvjerio kakvim sve pjesničkim alatima i oruđima Kokanović raspolaže, dovodeći život naš svagdašnji do svojevrsnog sarkazma i paradoksa.

Pjesnik Kokanović u svojim pjesmama  izlaže oštroj kritici brojne anomalije društva u kojem živimo, počevši od kriminalne privatizacije, korupcije, lažnog morala i lažnog patriotizma. Zbog toga je njegova poezija društveno i socijalno angažovana. S druge strane, Kokanović se odlično snalazi i na emotivnom planu, tako da njegove ljubavne pjesme odišu nježnošću, čežnjom, žalom i tugom za vremenima prošlim i ljubavima neostvarenim.

Čitaoci će, svako na svoj način, znati da prepoznaju vrijednost Kokanovićeve poezije. Ima on toga još puno napisanog, a neobjavljenog. Očigledno je da se i na početku osme decenije života može pisati iskrena i snažna poezija.

Bijeljina.com