Koncert povodom predstojećeg Vidovdana (Foto)

24.06.2024. - Kultura

U prepunoj sali Centra za kulturu „Semberija“organizovan je jubilarni – sedamdeseti godišnji koncert SKUD-a „Semberija“. U proteklih tridesetak godina SKUD „Semberija“ obilježava i svoju krsnu slavu – Vidovdan, tako da je ovaj koncert upriličen nekoliko dana uoči krsne slave Vidovdana.

Direktorica SKUD-a „Semberija“ Branka Savčić Marković kaže da je publici ponuđen raznovrstan program.

„Pripremili smo atraktivan program, pun emocija. Povodom sedam decenija postojanja SKUD-a „Semberija“ osjećamo i obavezu da našem gradu pružimo pregršt emocija, ljubavi, igre i dobrog raspoloženja“. SKUD „Semberija“ okuplja oko četirsto do petsto članova, raspoređenih u više sekcija.

Čuvamo narodnu tradiciju i običaje

„Stub Društva je Folklorna sekcija, tu je i Veliki narodni orkestar, Ženska i Muška vokalna grupa. Imamo i Tkačku sekciju, odnosno Sekciju ručnih radinosti. Što se tiče gostovanja, uskoro ćemo putovati u Bugarsku, na Crno more. U avgustu će Dječiji ansambl nastupati u Užicu, u oktobru ćemo nastojati da oba ansambla odvedemo u Prag. U aprilu smo gostovali u Budimpešti. Gostovanja u inostranstvu predstavljaju veliku motivaciju za naše članove“, kaže direktorica SKUD-a Semberija, naglašavajući da je osnovna misija i uloga ovog kulturno – umjetničkog društva da mlade ljude okupi oko nečeg vrijednog i kvalitetnog, što će ih udaljiti od poroka koje nudi ulica. S druge strane, SKUD „Semberija“ čuva narodnu tradiciju i običaje, čuva jedan od najvažnijih stubova srpskog identiteta.

Vidovdanski koncert posebno inspiriše

Željko Đukanović, šef Velikog narodnog orkestra SKUD-a „Semberija“ kaže da Vidovdanski koncert predstavlja posebnu inspiraciju i obavezu za sve članove SKUD-a „Semberija“.

„Nastupamo povodom naše slave – Vidovdana i nastojimo da na sceni pokažemo sve ono najbolje što smo pripremali u proteklih godinu dana. Publika je došla u velikom broju, a to je i spoj više generacija, od baka, djedova, majki i očeva, braće i sestara, pa do unučadi koja nastupaju u ovom kulturno – umjetničkom društvu”.

Neda Marjanović je član SKUD-a „Semberija“ od 2008. godine. Publika je pamti i po nedavno održanom solističkom koncertu.

„Na sceni dajem sve od sebe i publika me dodatno motiviše svojim aplauzima. Ovog ljeta ćemo mi, vokalni solisti, učestvovati na „Otvorenoj sceni“, a krajem jula i početkom avgusta nastupaćemo na Gradskom trgu. Na svakom koncertu s ponosom predstavljamo sve ono najbolje od naše kulturne tradicije i iz podneblja u kome smo potekli“, kaže Neda Marjanović.

Bijeljina.com